Hlavní obsah

Referenda na východě Ukrajiny se naplánovala v Rusku, tvrdí Kyjev

– Kyjev

Referenda na východě Ukrajiny se připravují v koordinaci s Ruskem, uvedla ve středu ukrajinská tajná služba SBU s odvoláním na odposlech rozhovorů šéfa proruské organizace Pravoslavný Donbas s vysokým představitelem Putinovy strany Jednotné Rusko.

Foto: Reuters

Proruští demonstranti v ukrajinském Doněcku

Článek

Tajná služba odposlechla rozhovor, kde šéf Pravoslavného Donbasu Dmytro Bojcov hovořil s představitelem Jednotného Ruska O. Petrovičem Barkašovem. Bojcov žádal o vyslání ruských vojsk na podporu referenda naplánovaného na 11. května. Stěžoval si, že 150 kilometrů od Doněcku stojí silné uskupení ukrajinské bojové techniky. Tomu nemají separatisté šanci vzdorovat. Podle něj hrozí, že se referendum neuskuteční.

V tom se má hlasovat o budoucím osudu neuznané Doněcké lidové republiky. Barkašov naznačil, že by výsledek měl být takový, aby se blížil sto procentům pro samostatnou Doněckou republiku. Nemá se hlasovat o ničem jiném, aby to bylo v souladu s mezinárodním právem.

Pak slíbil podporu, kterou dalším plánům poskytnou ultranacionalista Vladimir Žirinovskij, čečenský proruský prezident Ramzan Kadyrov i šéf komunistů Gennadij Zjuganov.

USA referenda neuznají

Spojené státy už uvedly, že neuznají místní referenda na východní Ukrajině naplánovaná na 11. května. Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že panuje podezření, že by mohla být zmanipulovaná.

Carev plánuje Novorossijsko

Kandidát na ukrajinského prezidenta Oleg Carev ze Strany regionů Viktora Janukovyče už v úterý ohlásil, že vznikne nový stát Novorossijsko, který bude mít osm oblastí na území bývalé novorossijské gubernie. Řekl to ruskému serveru Lifenews.ru s tím, že zemi budou tvořit současné oblasti na jihovýchodě Ukrajiny Oděská, Chersonská, Mykoolejabská, Záporožská, Doněcká, Luhanská, Charkovská a Dněpropetrovská.

Sdělil, že už v pondělí se setkal v Luhanské oblasti jak se „starou gardou“, tak s „novou vlnou“ i byznysmeny.

Podle něj na základě referend naplánovaných na 11. května vzniknou Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika. Pak by se měla uskutečnit referenda v dalších oblastech na jihovýchodě Ukrajiny, aby mohlo vzniknout Novorossijsko. Samotný přístav Novorossijsk přitom leží v Rusku na pobřeží Černého moře v Krasnodarském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám