Hlavní obsah

Irský prezident dorazil na historickou návštěvu Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Irský prezident Michael Higgins v úterý zahájil čtyřdenní oficiální návštěvu Velké Británie. Jedná se o první podobnou návštěvu nějaké irské hlavy státu od osamostatnění Irska na začátku 20. století.

Foto: Toby Melville, Reuters

Irský prezident Michael Higgins (uprostřed) s britskou královnou Alžbětou II. a princem Charlesem

Článek

Higgins před odletem řekl, že není dost dobře možné a že by nebylo ani správné zapomenout na minulé útrapy.

"Nemohu říci nějaké rodině, jejíž člen je na invalidním křesle nebo mrtvý, aby to hodila za hlavu," vysvětlil prezident. Za násilí v Severním Irsku, které si v letech 1969 až 1998 vyžádalo přes 3600 mrtvých, by se měly omluvit podle něj obě znesvářené strany. Stále podle Higginse v této otázce chybí lidem dost pokory.

Irsko bylo po staletí pod britskou či anglickou nadvládou. Irové získali samostatnost v roce 1921 po občanské válce a ozbrojené vzpouře proti britským silám. I poté ale zůstalo šest hrabství pod kontrolou Londýna, který z nich vytvořil britskou provincii Severní Irsko. I po uzavření mírové dohody v roce 1998 zde trvá napětí mezi probritskými protestanty a proirskými katolíky.

Ke zlepšení vztahů Londýna s Dublinem pomohla přelomová cesta britské královny Alžběty II. do Irské republiky v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám