Hlavní obsah

Počet obětí násilí v Kyjevě stoupl na 104, v nemocnicích zemřeli muž a žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Počet obětí únorového násilí v Kyjevě stoupl o dvě, informovaly ve čtvrtek Ukrajinska Pravda a TSN. Vážným zraněním podlehli Olga Burá a Vasilij Aksinij, kterého převezli na léčení do Polska. Protesty proti vládě Viktora Janukovyče a jejich potlačování si tak vyžádaly 104 mrtvé.

Foto: Reuters

Na kyjevské náměstí Nezávislosti lidé přinášeli květiny na památku obětí střetů mezi demonstranty a policií.

Článek

O smrti Buré, narozené v roce 1986, informoval Lvovský městský výbor s tím, že podlehla v nemocnici neupřesněným zraněním, která utrpěla při protestech na náměstí Nezávislosti.

Vasilij Aksinij z Černovice byl těžce raněn 20. února. Měl poraněný kyčel a otevřený úraz břišní dutiny. Ten den bylo násilí v Kyjevě nejsilnější, protože bylo porušeno domluvené příměří, zřejmě ze strany radikálních skupin, a byli nasazeni odstřelovači. [celá zpráva]

Jeho smrt potvrzuje, že stav převážených Ukrajinců, kteří se léčí v České republice, byl vážný. Ministr obrany Martin Stropnický v neděli otevřeně přiznal, že nebýt převozu někteří by zemřeli. [celá zpráva]

Ještě před zveřejněním zpráv o obou obětech se objevila informace, že protesty si vyžádaly celkem 102 mrtvé. Podle předáka zdravotníků, kteří ošetřovali zraněné demonstranty v obsazeném Domě odborů, tam 19. února uhořeli dva lidé. Jeden z nich už byl identifikován na základě DNA. Šlo o Volodimira Tolije z Lvovské oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám