Hlavní obsah

Čtveřice kandidátů na prezidenta SR se v debatě vymezila proti Ficovi

Bratislava

Čtveřice hlavních protikandidátů favorita nadcházejících voleb nového slovenského prezidenta, úřadujícího premiéra Roberta Fica, ve středeční televizní debatě na veřejnoprávní stanici RTVS upozornila na hrozící koncentraci moci v rukou jedné strany, pokud Fico bude zvolen hlavou státu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Prezidentský kandidát Andrej Kiska

Článek

Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) po vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 sestavila jednobarevnou vládu a obsadila také post šéfa parlamentu.

"V naší zemi hrozí unikát - všechny funkce by měla jedna jediná strana. To je období, které jsme tu už měli a které si lidé nepřejí," řekl v narážce na období komunismu Kiska, který má podle průzkumů veřejného mínění největší šanci, že spolu s Ficem postoupí do druhého rozhodujícího kola přímé volby.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér a prezidentský kandidát Robert Fico

Podobně se v diskusi vyjádřili i herec Milan Kňažko, poslanec parlamentu Radoslav Procházka a kandidát tří opozičních stran pravého středu Pavol Hrušovský.

Čtveřice Ficových rivalů se v žebříčku popularity těší po premiérovi největší podpoře ze všech 14 osobností, z nichž budou Slováci v sobotním prvním kole přímé volby vybírat novou hlavu státu.

Fico: Je to diskriminace

Fico výtky protikandidátů odmítl. "Kdo hovoří o koncentraci moci, popírá pravidla demokracie. Směr-SD vyhrál volby a má předsedu vlády a parlamentu," prohlásil premiér, podle kterého z tohoto důvodu nelze diskriminovat žádného kandidáta na prezidenta.

V debatě Fico vytkl Kiskovi jeho dřívější podnikatelské aktivity v oblasti splátkového prodeje nebo poskytování půjček. "Není žádným tajemstvím, že peníze jste vydělal lichvou. Činnost, kterou jste vykonával, je lichva," prohlásil.

Kiska kritiku odmítl a naopak tvrdil, že Ficova vláda nezasáhla vůči skutečným lichvářským firmám.

Milionář Kiska byl spolumajitelem vícero finančních společností a právě na jejich prodeji v roce 2004 spolu s příbuznými zbohatl.

Fico řekl, že voličům nabízí své zkušenosti z politiky, zatímco Kiska se podle něj "nabízí z billboardů". Kiska je občanský kandidát, který kampaň stavěl právě na tom, že jej nepodporuje žádná politická strana a že stávající politici nedokázali vyřešit problémy lidí.

Připomínali Mečiara

Bývalý politik Kňažko během debaty ale prohlásil, že noví lidé by do politiky neměli vstupovat tak, že se hned stanou hlavou státu. Hrušovský zase Kiskovi oponoval, že právě politici pomáhali zemi vypořádat se s někdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem, za jehož vládnutí se Slovensko v 90. letech dostalo do mezinárodní izolace.

Foto: Petr Horník, Právo

Demokracie je nyní na Slovensku narušená, myslí si kandidát na slovenského prezidenta.

Kiska v televizním duelu vystupoval zejména proti Ficovi. V reakci na jeho dlouholeté působení ve vysoké politice prohlásil, že jen stěží si lze představit, že v případě volebního úspěchu se nynější premiér najednou stane nadstranickou hlavou státu. Fico je sice dlouhodobě nejoblíbenějším slovenským politikem, zároveň ale podle pozorovatelů rozděluje společnost do dvou táborů.

"Představa, že vy budete spojovat národ a budete nadstranický prezident, kdo tomu uvěří?" položil řečnickou otázku Procházka. Naznačil, že Fico svou kandidaturou na prezidenta porušil slib o jistotách, který dal občanům před parlamentními volbami v roce 2012.

Ficův úspěch v prezidentských volbách by znamenal pád jeho vlády. Nový kabinet by ovšem znovu sestavovali sociální demokraté, kteří mají pohodlnou většinu ve sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám