Hlavní obsah

Německý exprezident Wulff odešel od soudu očištěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover
Aktualizováno

Zemský soud v Hannoveru ve čtvrtek zprostil bývalého prezidenta Christiana Wulffa obvinění z neoprávněného čerpání výhod. Nařčení přede dvěma lety vedlo k odstoupení Wulffa z nejvyšší funkce.

Foto: Fabian Bimmer , Reuters

Bývalý německý prezident Christian Wulff

Článek

Žalobci u soudu žádali pokračování důkazního řízení, ale neuspěli. Osvobození se očekávalo, soudce se nechal už závěrem loňského roku slyšet, že obžaloba je nepřesvědčivá.

Žalobci tvrdili, že se Wulff v roce 2008, když byl ještě premiérem Dolního Saska, dal na mnichovském pivním Oktoberfestu hostit filmovým producentem Davidem Groenewoldem. Ten se tak měl pokoušet ovlivnit Wulffa, aby poskytl peníze na jeho nový film. Případ se točil kolem necelých 750 eur (přibližně 20 tisíc Kč).

Groenewold nakonec finanční podporu skutečně získal.

Wulf i Groenewold svoji vinu odmítali.

Bylo to vůbec poprvé, kdy v Německu soudili prezidenta. Proces začal loni na podzim a byl oproti původním plánům urychlen. Wulffovi hrozily až tři roky vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohlušující pískot provázel ceremonii odstupujícího německého prezidentaVideo: Reuters

Kauza ale byla jen jednou z příčin Wulffovy rezignace na nejvyšší úřad. Kromě výletu na Oktoberfest byl prezident zapleten i do aféry s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 tisíc eur. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Lidé před Braniborskou bránou v německém Berlíně. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Německý prezident vyvíjel nátlak na noviny

Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž...

Výběr článků

Načítám