Hlavní obsah

Islamisté, kteří na londýnské ulici podřezali vojáka, dostali doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Doživotní tresty uložil ve středu soud v Londýně 29letému Michaelu Adebolajovi a o sedm let mladšímu Michaelu Adebowaleovi. Muži loni v květnu za bílého dne na ulici v londýnské čtvrti Woolwich ubodali vojáka Lee Rigbyho, přičemž mu téměř oddělili hlavu od těla. Adebolajo zůstane za mřížemi do konce života, Adebowale může za 45 let požádat o předčasné propuštění.

Foto: Reuters

Jeden z útočníků po vraždě vojáka Rigbyho

Článek

Obžalovaní si rozsudek nevyslechli, ještě před jeho vynesením je musela vyvést stráž, s níž se po výkřicích směrem k soudci dostali do potyčky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Před soudem s islamisty demonstroval dav podporu britským vojákůmVideo: Reuters

Soudce Nigel Sweeney označil jejich zločin za barbarský. Lee Rigby podle něj neudělal nic, čím by si zasloužil takový konec. Soudce poznamenal, že dvojice se chovala tak, aby se jí dostalo co největší pozornosti médií.

„Oba jste si vychutnávali, co jste provedli,“ prohlásil soudce a doplnil, že čin měl teroristický charakter.

Akci podle něj vedl starší Adebolajo, a proto mu byl vyměřen tvrdší trest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

Oba muži po zavraždění Rigbyho živě diskutovali s vyděšenými přihlížejícími a dali se i filmovat. Vykřikovali, že se mstí za akce britské armády v muslimských zemích a předně v Afghánistánu. Při svém činu vzývali Alláha a provolávali se za jeho bojovníky.

Foto: Metropolitan Police/Handout via Reuters, Reuters

Michael Adebolajo (vlevo) a Michael Adebolawe

Foto: Reuters

Lee Rigby

Rigby byl zabit loni v květnu, když se vracel do woolwichských kasáren. Dvojice mužů nigerijského původu jej nejprve srazila autem a následně dovlekla doprostřed silnice a ubodala. Sekáčky se mu pak pokusili oddělit hlavu od těla.

Od uložení doživotního trestu soud marně odrazoval právní zástupce Adebolaja. Mimo jiné argumentoval tím, že nejvyšší trest jej učiní mučedníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám