Hlavní obsah

Slovenští policisté odhalili gang převaděčů, je mezi nimi i Čech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie odhalila organizovanou skupinu převaděčů, která do zemí Evropské unie převedla přes 40 osob. Mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová Novinkám řekla, že na Slovensku byly obviněny čtyři osoby ve věku 40, 41, 49 a 51 let a v České republice 52letý muž.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

„Slovenská policie oslovila české kolegy, aby prošetřili, do jaké míry vedly stopy nelegální spolupráce do České republiky,“ řekla Baloghová. Vyšetřovatel na Slovensku obvinil jednoho Slováka a tři Vietnamce, s trvalým pobytem na Slovensku. Hrozí jim sedm až deset let vězení. „Na jednoho z nich byla uvalena vazba v České republice, další si odpykává trest za jiné obvinění v Itálii,“ uvedla Baloghová.

Ilegální migranti byli vybaveni falešnými doklady, s nimiž přiletěli do Vídně. Zde si je převzal český člen skupiny a převezl do Bratislavy. Ze Slovenska následně běženci odcestovali do České republiky, nebo byli umístěni v obci v okresu Zlaté Moravce. „Po jejich ubytování a zinkasování peněz je dopravili do Francie, do Německa i do jiných členských států Evropské unie,“ dodala Baloghová.

Dalším způsobem nelegálního výdělku této skupiny bylo převádění vietnamských emigrantů z Rumunska a Bulharska do Maďarska, odtud na Slovensko a následně do dalších zemí EU.

Na Slovensku loni odhalili osm případů organizovaného převaděčství a v té souvislosti obvinili 45 osob. Členové převaděčských skupin se obohatili o 2,3 miliónu eur (63 miliónů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám