Hlavní obsah

Generální tajemník OSN odsoudil v Soči homofobii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Svět by měl pozvednout hlas proti útokům na homosexuály, řekl ve čtvrtek na schůzi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Soči generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V předvečer zahájení olympiády vyzval světové společenství, aby bojovalo proti útokům na gaye, lesby, bisexuály a transsexuály, oznámila agentura AFP.

Foto: Chip East, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

„Mnoho profesionálních sportovců, jak gayů, tak heterosexuálů, se staví proti předsudkům,” konstatoval Pan Ki-mun, „Všichni musíme pozvednout svůj hlas proti útokům na gaye, lesby, bisexuály a transsexuály,” dodal.

Generální tajemník na schůzi MOV poukázal na zásady Charty OSN, která veškeré formy diskriminace zakazuje: „I olympijská charta ukládá MOV, aby se postavil proti všem projevům útlaku. Pro nenávist v jakékoli formě není ve 21. století místo.”

Jeho slova jsou v přímém protikladu s ruským zákonem, který zakazuje propagaci homosexuality mezi mládeží.

Homofobní Rusko

Kontroverzní zákon, který Západ označuje za homofobní, přijalo Rusko loni v létě. Podle ruských úřadů zákon nijak neomezuje práva homosexuální komunity. Média už ale informovala o řadě případů, kdy policie a soudy s odvoláním na novou právní normu proti homosexuálům zakročily.

Úřední šikaně jsou vystaveny osoby otevřeně se hlásící ke své menšinové orientaci a v hysterické atmosféře odporu proti „netradičním sexuálním vztahům” bylo několik homosexuálů fyzicky napadeno. Známy jsou i případy vražd homosexuálů.

Tažení na ochranu veřejné mravnosti, podporované pravoslavnou církví, už několik veřejných knihoven vedlo k zákazu půjčování některých klasických děl osobám mladším 18 let. Na černý seznam se například dostali autoři Theodore Dreiser, Vladimir Nabokov nebo Sergej Jesenin.

Reklama

Výběr článků

Načítám