Hlavní obsah

Srbsko a Rakousko se potýkají s přívaly sněhu, Itálie a Francie s lijáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Vídeň/Řím

Desítky vozidel a lidí drží v Srbsku od čtvrtečního večera v zajetí sněhová kalamita na silnici mezi Zrenjaninem a Bělehradem. Rakousko z bezpečnostních důvodů zastavilo dálkový provoz na klíčové železniční trati přes Alpy a uzavřelo horskou dálnici do východních Korutan pro těžké kamióny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská města zaplavila vodaVideo: Reuters

 
Článek

Problémy s hustým sněžením a především silným větrem, který například v Bělehradě dosahoval rychlosti 83 kilometrů v hodině, hlásí celé Srbsko. Doprava na úseku Zrenjanin–Bělehrad se podle svědků zastavila ve čtvrtek večer kolem 21. hod., když silnici v důsledku silného větru zablokovaly dva kamióny. Podle pracovníka úřadu pro mimořádné situace Gorana Nikoliče, citovaného televizní stanicí B92, v zácpě uvízlo na 50 vozidel, která postupně zasypaly přívaly sněhu.

Kolik lidí v zasněžených autech zůstalo, je těžké odhadnout, řekl Nikolić. Podle jeho slov záchranáři ještě ve čtvrtek večer z kolony evakuovali 40 dětí a žen, ale řada lidí nechtěla vozy opustit a teď je to velmi obtížné. Od noci se silničáři snaží cestu uvolnit, ale práci jim znesnadňuje sněžení a hlavně vytrvalá fujavice.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Sněhová bouře v Rumunsku

Dvoumetrové závěje

Nikolić rovněž uvedl, že závěje, které se v místě vytvořily, dosahují dvou metrů. Jeden z uvízlých řidičů, který ráno volal státní televizi RTS, ale tvrdil, že někde jsou až čtyřmetrové nánosy sněhu. Zablokovaná kolona, v níž jsou i autobusy, je podle jeho odhadu dlouhá kolem čtyř kilometrů.

Potíže hlásí i Rumunsko, Bulharsko a Rakousko. Tam v zimním počasí zemřeli dva lidé.

Rakouský železniční dopravce ÖBB kvůli hustému sněžení na jihu země zastavil dálkové spoje po taurské trati, která spojuje Salcburk s Villachem. „Riziko, že vlak uvízne a my nebudeme moci evakuovat cestující, je vysoké,“ uvedly dráhy. Zatím není jasné, kdy dálkové soupravy opět vyjedou, výluka může trvat i do večera.

Sníh trápí především jih Rakouska, kde místy napadl až metr sněhu. S problémy se potýkají i řidiči, neboť mnohé horské cesty jsou uzavřené a několik alpských údolí se tak ocitlo odříznuto od okolního světa. Taurská dálnice A10 ze Salcburku do Villachu je pro nákladní vozy nad 7,5 tuny uzavřená.

Foto: ČTK/AP

Záplavy v jihofrancouzském městečku Dax

Radost ze sněhové nadílky mají zřejmě školáci z Korutan a východního Tyrolska, kde v pátek zůstalo kvůli rozmarům zimy mnoho tříd uzavřených.

Ve východním Tyrolsku varují záchranáři lyžaře před vysokým lavinovým nebezpečím, to je zde v rámci pětibodové škály na stupni čtyři. Sesuvy sněhové masy hrozí i v Ötztalských a Zillertalských Alpách u hranic s Itálií.

V Itálii a Francii lijáky

Zatímco sousední země se potýkají se sněhem, Itálii vyjma jejího severu trápí i lijáky, stejně jako jižní části Francie. V jihozápadní Francii zaznamenali místní povodně. V Pise a Florencii je hladina řeky Arno nejvýše za posledních 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám