Hlavní obsah

Obsadili jsme tři ministerstva, oznámili demonstranti v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Demonstranti v neděli večer oznámili, že získali pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti v centru Kyjeva a další dva vládní objekty. S odvoláním šéfa krajně pravicové skupiny Společná věc Oleksandra Danyljuka o tom informovala agentura Interfax. Podle Danyljuka demonstranti obsadili také ministerstvo zemědělství a ministerstvo energetiky.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dým z hořících pneumatik stoupá nad barikádami protivládních demonstrantů v ukrajinském Kyjevě

Článek

Reportér agentury AFP informoval, že ministerstva spravedlnosti se zmocnilo několik desítek lidí. Na odpor prý nenarazili: v místech vzdálených několik desítek metrů od náměstí obsazeného dlouhodobě demonstranty údajně nebyl žádný představitel pořádkových sil. Demonstranti prý začali kolem budovy ministerstva okamžitě stavět barikády.

Společná věc bývá spolu se skupinou Pravý sektor označována za hybnou sílu protivládních demonstrací na Ukrajině. Zatímco Pravý sektor tvoří především militantní fanoušci fotbalového klubu Dynamo Kyjev, členy Společné věci jsou údajně bývalí aktivisté národně orientované strany Svoboda, které její vůdce Oleh Ťahnybok pro neposlušnost ze strany vyhnal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Kyjevě během noci vtrhli do Ukrajinského domuVideo: Reuters

Zprávy o násilnostech přicházely v neděli z Kyjeva od časného rána. V noci na neděli se v metropoli odehrála řada střetů mezi demonstranty a policisty. Dav zaútočil na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, který se v posledních týdnech stal základnou policejních sil. Demonstranti ho obsadili a hodlají využít jako tiskové středisko a jídelnu. [celá zpráva]

Odpoledne místo plánovaného masového protestu demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti uctili památku běloruského mladíka zabitého tento týden při střetech s policií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám