Hlavní obsah

Demonstranti v Kyjevě nejsou osamoceni, na západě Ukrajiny obsazují úřady

– Kyjev • Aktualizováno

Od čtvrtka se na západě Ukrajiny pokusili příznivci opozice ovládnout ve dvanácti městech úřední budovy. V některých centrech se jim to podařilo. Terči útoků jsou především kanceláře gubernátorů, kteří nejsou voleni a jmenuje je prezident Viktor Janukovyč. Ti jsou na západě vnímáni jako zrádci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vzali útokem administrativní budovy v Čerkasech, Tarnopolu a LvověVideo: Reuters

 
Článek

S výjimkou začátku prosince, kdy protesty proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče propukly, byl centrem protestů Kyjev. V posledních dvou dnech se vzedmula vlna odporu i v dalších městech, především na západě Ukrajiny. Tato oblast se staví proti proruskému prezidentovi.

Už ve čtvrtek ohlásili demonstranti převzetí moci ve Lvově. Obsadili sídlo šéfa Lvovské oblasti Oleha Sala a údajně ho donutili podepsat demisi. V noci vztyčili demonstranti před budovou barikády a snažili se blokovat kasárna policie a Berkutu, s tím ale neuspěli. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Protesty se z Kyjeva rozšířily i na další místa Ukrajiny.

Ve Lvově podle agentury Unian vypovědělo poslušnost dokonce místní oblastní vedení prezidentské Strany regionů.

Už ve čtvrtek ovládli demonstranti i úřad místní správy v Rovně, ležícím 200 km severovýchodně od Lvova. V noci na pátek dostali pod kontrolu také čtvrtmiliónové Tarnopolu, město je vzdálené od Lvova východním směrem asi 120 kilometrů.

V Čerkasech a Žytomyru ve střední Ukrajině ale policisté tlaku opozice v noci neustoupili. V Čerkasech policie zadržela 58 lidí. Několik desítek jich bylo zadrženo i v Žytomyru.

V pátek zaútočili demonstranti v dalších městech a podle některých informací úřady obsadili v Chmelnyckém a v Ivano-Frankivsku.

Obklíčení úřadu v Ivano-Frankivsku potvrdil Andrij Mykytyn z občanské organizace Solidarita: „Asi tisíc demonstrantů obsadilo okolí budovy a tloukly na dveře. Milice použila dýmovnice a slzný plyn. Z oken úřadu na lidi házeli různé předměty.”

Podle některých zpráv se ale demonstrantům podařilo obsadit kancelář gubernátora Vasyla Čudnov, který není v práci. Pak zablokovali vchody. .

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě obsadili budovu ministerstva zemědělství. Padly i další vládní budovy na západě Ukrajiny.

V  9:30 (8:30 SEČ) vypukly ostré střety před úřední budovou v Černovici při hranicích s Rumunskem. Davu se brání pořádková policie se štíty. V budově sídlí i oblastní správce Michajlo Panijev.

Obklíčena je budova gubernátora ve městě Luck ve Volyňské oblasti a obklíčena je budova šéfa oblasti ve městě Sumy na severovýchodě země, uvedl list Ukrajinska pravda. Demonstranti oblehli úřady šéfů oblastí i ve Vinnycji a Poltavě.

Organizovaná akce? 

Poslanec opoziční strany Otčina Andrij Parubij, který na kyjevském Náměstí nezávislosti (Majdan Nazaležnosti) velí ochrance, v pátek akce demonstrantů v západoukrajinských regionech podpořil. „Jde o rozšíření působnosti Majdanu, jehož příkazům se v oblastech podřizují,” řekl listu Ukrajinska pravda. Akce opozice v regionech podle Parubije umožnila, že ministerstvo vnitra stáhlo policejní síly do Kyjeva. „Je to naše velké vítězství,” řekl poslanec.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti u barikády v Kyjevě

Není jasné, nakolik jde o spontánní projev, nebo organizovanou akci. V některých městech na západě Ukrajiny stojí za útoky ultranacionalistická strana Svoboda, která se hlásí k odkazu sporného ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery. Když se banderovci po druhé světové válce pokoušeli dostat na Západ, zejména do Německa, dopouštěli se na území Československa a Polska zvěrstev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám