Hlavní obsah

Kyjev se mění v bojovou zónu, obětí může být až pět

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Kyjev
Aktualizováno

Protesty v Kyjevě si vyžádaly nejméně dva mrtvé, jejichž smrt potvrdilo ministerstvo vnitra. Podle opozice je ale obětí pět, uvedl list Ukrajinskaja pravda. Situace v ukrajinské metropoli eskaluje, ve středu byly rozšířeny pravomoci policie při zásazích proti demonstrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapalovali v Kyjevě pneumatiky Video: Reuters

 
Článek

Podle BBC prokuratura potvrdila dvě oběti při demonstracích, které podlehly střelným zraněním. List Ukraijnskaja pravda ale večer ocitoval tvrzení koordinátora lékařské pomoci demonstrantům Oleha Musije, že obětí střetů demonstrantů s policisty v ulici Gruševského je pět: „Zabili pět lidí. Tři sta lidí bylo zraněno. U čtyř (zabitých) bylo vidět na hlavě, krku a hrudi zranění střelnými zbraněmi.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní brutalita vůči ukrajinským demonstrantům Video: Reuters

Musij ještě dodal: „Dva byli po zásazích ještě naživu, ale zdravotníci jim nemohli pomoci, protože právě začal zásah (speciálních policejních jednotek) Berkut.“

Pátou obětí je muž, který spadl z ochozu stadiónu Dynama, odkud demonstranti odpalovali na policisty petardy. O jeho smrti se informovalo už dříve, pak se ale objevila zpráva, že je naživu. Z ochozu však spadli dva lidé, jeden se zotavuje ze zranění, druhý jim podle listu Ukrajinskaja pravda podlehl.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský policista míří ve středu na demonstranty brokovnicí.

Kristina L. z Kyjeva pro Novinky uvedla, že jednou z obětí je Serhij Nihojan, údajně arménského původu. Zasažen měl být dvěma nebo třemi střelami. Jméno pak potvrdila agentura Reuters. Ukrajinští politici přitom stále popírají, že by zásahové jednotky používaly ostré náboje.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v centru

Podle webu ZN.ua se navíc našlo jedno nebo dvě těla údajně se stopami po mučení v Borispolské oblasti Kyjeva. Policie nález jednoho těla potvrdila. Ráno do oblasti odvezli dva aktivisty a jeden je stále nezvěstný.

Tříhodinové jednání prezidenta s opozicí

Vůdci ukrajinské opozice se v poledne sešli s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Přímé jednání s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jasenčukem a Olehem Ťahnybokem je ústupkem ze strany hlavy státu. Trvalo tři hodiny, ale opozice žádné výsledky neoznámila s tím, že to udělá až na večerní demonstraci v centru Kyjeva. Tímto krokem odvrátila hrozbu zásahu v centru na Náměstí nezávislosti. Obavy ze zásahu vzbudil fakt, že na některé úřady volala policie, aby z nich lidé odešli a nezdržovali se tam po konci pracovní doby.

Taktizuje však i Janukovyč, který podle komentátorů chce jednáním získat čas.

Večer Vitalij Kličko na sdělil desítkám tisíc shromážděných stoupenců opozice, že Janukovyč neodpověděl na otázku ohledně vypsání předčasných voleb. Údajně mu řekl: "Předčasné volby změní situaci bez prolití krve. My budeme dělat všechno pro to, abychom toho dosáhli. Pokud nebudete lidi poslouchat, udělají vše, abyste je slyšel.”

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti za improvizovanými štíty mezi zapálenými pneumatikami čekají na zásah policie

Před schůzkou pronesl Janukovyč relativně umírněnou výzvu k demonstrantům, aby "nepodlehli tlaku politických radikálů" a rozešli se domů. "Ještě je čas urovnat konflikt pokojnou cestou, zasednout za jednací stůl a zastavit konfrontaci. Musíme na Ukrajině obnovit mír, klid a stabilitu," uvedl Janukovyč.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinští policisté útočí na jednoho z demonstrantů v centru Kyjeva.

Policie může využívat širší arzenál

Policie ve středu dostala na Ukrajině rozšířené pravomoci při zásazích. Podle listu Ukrajinskaja pravda nařízení umožňují využívat více typů granátů. Slzotvorné Drejf-2, ohlušující a oslepující Plamja M, Fakel C a Zarja 2. Házet na demonstranty také mohou zadýmovací granáty Sireň 3.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Středeční střety v centru Kyjeva u vyhořelé náklaďáku

Rozšiřuje se i možnost využití vodních děl. Nařízení umožňuje policii při masovém narušování pořádku využít děla k odražení útoku na budovy, prostory a zařízení i vozidla bez ohledu na to, komu patří, i při ochraně občanů, kdy je ohrožen život zdraví, bydlení nebo majetek.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti hází kameny na policisty v centru Kyjeva.

Policisté zaútočili na ošetřovnu u Gruševského ulice, robili okna i dveře a zničili její vybavení. Potvrdil to Musij, který řekl, že nyní se pomáhá zraněným v okupovaném Domě odborů.

Nejen pravicoví radikálové

Ukrajinská vláda vykresluje demonstranty jako členy bojůvek placených ze zahraničí, jako pravicové extremisty a výtržníky. Účastnice protestů Kristina L. ale uvádí: „Na náměstí Nezávislosti jsem byla včera a viděla jsem různé lidi různého věku a z různých sociálních skupin. Byli tam i úředníci a ani oni neodešli, když policie nařídila všem vyklidit náměstí a vyhrožovala.“

Dodala, že došlo k posunu ve složení účastníků střetů od začátku prosince. Tehdy se v ulici Bankova střetli s policisty jen pravicoví radikálové. Po dvou měsících už požadují aktivní akci lidé různého věku a vyznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám