Hlavní obsah

Mafie plánovala zničit šikmou věž v Pise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Sicilská mafie zvažovala útoky na známé italské památky v rámci boje proti státu, řekl v rámci procesu s příslušníky sicilské mafie v Palermu informátor policie. Mezi možnými cíli byla podle agentury ANSA šikmá věž v Pise či lateránská bazilika.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Šikmá věž v Pise

Článek

„Představte si, že by se Itálie probudila a již nemohla najít věž v Pise,” citoval svědek La Barbera mafiánského bosse Nina Gioého, který ve vězení nakonec spáchal sebevraždu. La Barbera přiznal, že spolu s několika spolupracovníky začal organizovat potenciální útoky podle šéfova přání.

Italská justice vede proces s mafiánskými bossy z Cosa Nostry, ale i s bývalými vysokými představiteli Itálie na základě obžaloby, že v 90. letech uzavřeli nezákonný pakt o neútočení. Mezi obžalovanými je například někdejší ministr vnitra Nicola Mancino či dřívější šéf sicilské odnože mafie Cosa Nostra Salvatore Riina, který si už odpykává doživotní trest za jiné zločiny.

Pro italskou veřejnost je proces připomínkou temné éry posledních dvou desetiletí 20. století, která vyvrcholila mafiánskými vraždami sicilských prokurátorů Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992.

Podle žalobců tehdejší ochota státu s mafií vyjednávat a nabídnout jí určité ústupky - včetně snížení trestů pro její odsouzené členy - zločineckou organizaci povzbudila k dalšímu krvavému řádění.

Reklama

Související témata:

Související články

V Itálii zadrželi devadesát členů mafie

Při rozsáhlém zásahu proti mafii zadrželi v Itálii devadesát podezřelých. Zabaveno bylo také 222 miliónů eur. Terčem akce byl klan Continiových patřící...

Výběr článků

Načítám