Hlavní obsah

Tonyho Blaira chtěl zatknout barman. Za Irák

– Londýn
Právo, roš

Když britskému expremiérovi Tonymu Blairovi v oblíbené londýnské restauraci Shoreditch náhle padla něčí ruka na rameno, nevěděl, co se děje. Byl to barman. A chtěl ho zatknout za válku v Iráku.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

„Pane Blaire, toto je občanské zatčení za zločin proti míru, zejména za vaše rozhodnutí zahájit nevyprovokovanou válku proti Iráku,“ zopakoval barman Twiggy García svá páteční slova listu The Independent.

Blair ve společnosti rodiny a přátel nicméně zachoval kamennou tvář. Začal diskutovat „a pořád stáčel řeč na Sýrii“, popsal scénku García, který prý o tomto okamžiku snil mnoho let poté, co četl webovou stránku Arrestblair.org (Zatkněte Blaira), která za to nabízí odměnu 2150 liber (skoro 72 tis. Kč).

Pak si ale všiml, že jeden z Blairových synů odchází do přízemí, a bylo mu jasné, že zavolá ochranku, proto se rychle vypařil. García je už v pořadí pátý, kdo se snažil expremiéra občansky zatknout. Neúspěchu ale nelituje.

„Lidi aspoň nezapomenou, že to je válečný zločinec. Doufám, že jednou vyslechne v Haagu obvinění, o němž si lidé myslí, že se vztahuje jen na nacisty a africké vojenské předáky,“ citoval ho Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám