Hlavní obsah

Strana extremisty Kotleby zůstala pod hranicí vstupu do parlamentu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Extrémně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS-NS) se dostala na práh zvolitelnosti do slovenského parlamentu. Podle průzkumu agentury Median SK by získala hlasy 4,7 procenta Slováků. Pro vstup do parlamentu je stanovena pětiprocentní hranice. Strana proti podzimním průzkumům posílila o 2,6 procentního bodu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba

Článek

Nejvíce hlasů by získala vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica (42,8%). Na druhém místě se umístilo opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (10,6%). Do parlamentu by se těsně dostala i silně národně orientovaná Slovenská národní strana se ziskem pěti procent hlasů.

Představitel ĽS-NS Marian Kotleba loni překvapivě zvítězil ve volbách župana (hejtmana) Banskobystrického kraje, když porazil místopředsedu vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku. Hlasy, které Kotleba získal, hodnotili politologové jako protestní hlasy namířené proti stranám a politikům působícím na politické scéně od roku 1989.

Kotleba u Gašparoviče

Deník Sme se pozastavuje nad pozváním Kotleby na odevzdávání státních vyznamenání prezidentem Ivanem Gašparovičem. Sme konstatuje, že Kotleba byl jako župan pozvaný na akci, na níž byl vyznamenaný mimo jiné také bojovník proti fašismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám