Hlavní obsah

V Rusku vloni zemřelo dvacet lidí při rasových vraždách

Moskva

V Rusku loni při xenofobních útocích zahynulo 20 lidí. Oznámila to v pondělí agentura Interfax s odvoláním na nevládní analytické středisko Sova, které útoky na přistěhovalce a cizince dlouhodobě monitoruje. Oproti dřívějším letům počet mrtvých klesl.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Vůz ruské policie

Článek

Nejhorší je podle střediska situace v Moskvě a v Petrohradu. Celkem Sova loni zaregistrovala útoky ve 32 z 83 ruských regionů. Kromě 20 obětí na životech nejméně 173 lidí utrpělo zranění.

„Mírou násilí nadále vede Moskva (osm mrtvých a 53 raněných) a Petrohrad (tři mrtví, 32 raněných). Hodně obětí je také v Lipecké oblasti (čtyři mrtví, devět raněných), v Čeljabinské a Moskevské oblasti (po osmi raněných) a ve Sverdlovské oblasti (dva mrtví, čtyři ranění),” citovala agentura svůj zdroj.

Terčem útoků jsou podle analytiků hlavně přistěhovalci ze Střední Asie (loni 13 mrtvých, 39 raněných) a z Kavkazu (tři mrtví, 26 raněných). V porovnání s předchozími roky výrazně vzrostl počet útoků proti vyznavačům jiné víry a proti členům homosexuální komunity. Naopak ubylo přepadení levičáků a mládežníků, kteří dříve tvořili mezi oběťmi výraznou skupinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám