Hlavní obsah

Předseda německých neonacistů skončil. Měl obtěžovat mladíky

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holger Apfel (42), předseda extrémistické Národnědemokratické strany Německa (NPD), se vzdal všech postů ve straně a po 24 letech z ní vystoupil. Potvrdila to televize MDR. V dopise členům uvedl, že ho k tomu přivedly „vnitrostranické intriky, urážlivé rozbroje a stupňující se tlaky“, které ho vyčerpávají a jimž už nechce čelit.

Foto: Profimedia.cz

Holger Apfel

Článek

Ačkoli Apfel, otec tří dětí, opakovaně uváděl zdravotní důvody, objevily se informace, že během kampaně před volbami do Spolkového sněmu loni v srpnu sexuálně obtěžoval mladého člena strany. Obětí měl být Daniel S. (20), student Vysoké školy pro vědu, techniku a kulturu v Lipsku. V NPD prý o tom dokonce koluje videozáznam. Holger Szymanski, šéf saské NPD, navíc tvrdí, že expředseda v opilosti sexuálně napadl dva mladíky.

Apfel v prohlášení k odchodu z NPD uvedl, že si nedokáže na inkriminovaný srpnový večer vzpomenout, protože se opil.

Místo bagančat saka

Někteří spolustraníci Apfela zřejmě vydírali a dali mu ultimátum: buď odejde, nebo všechno zveřejní. Nakonec se ze strany stáhl.

Nyní se rozhodne
NPD si nového šéfa zvolí v lednu.
Příští rok může být její poslední.
U ústavního soudu leží podnět spolkových zemí na zákaz strany.
Na její budoucnosti se podepíše i pět voleb ve spolkových zemích na východě SRN, kde bývala nejsilnější.
V září získala na celostátní úrovni 1,3 procenta a v Sasku podle prognóz zůstává pod pěti procenty.
(Zdroj: DPA)

Žádné jméno sice nepadlo, avšak list Der Tagesspiegel naznačil, že k Apfelově pádu mohl přispět i Udo Voigt (61), který ho dlouho v nadsázce označoval za nevlastního syna a jenž mu nikdy nezapomněl, že ho v roce 2011 odstranil po 15 letech z čela strany.

Apfel se v NPD angažoval od 80. let a v letech 1994–9 řídil její mládežnickou organizaci Junge Nationaldemokraten. V září 2004 byl zvolen jako lídr kandidátky NPD do saského zemského sněmu, když jeho strana získala 9,2 procenta hlasů. Stal se poté šéfem jejich frakce. Poslanci NPD štvali proti cizincům a Židům a odmítali vzpomínkové akce na oběti nacismu.

Apfel se předloni ujal řízení celé strany a prosazoval tzv. seriózní radikalismus. „Místo vyholených lebek, vojenských bagančat a provokativního křiku chtěl získávat příznivce politikou vedenou o oblecích a z poslaneckých lavic,“ uvedla televize ARD.

Rada: kulku do hlavy

Stoupenci strany, kterou Spolkový úřad na ochranu ústavy, německá kontrarozvědka, označuje za rasistickou a antisemitskou, na internetu na Apfela tvrdě zaútočili. Někteří mu navrhli, aby si vzal život – kulkou do hlavy.

„Jediná rada, kterou mohu odcházejícímu předsedovi NPD dát, se skládá z pistole a jedné kulky,“ napsal na Facebooku neúspěšný kandidát NPD do Spolkového sněmu v Sasku-Anhaltsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám