Hlavní obsah

Klausová: Nebojte se, manžel mě přijede navštívit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nová česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová se necítí v Bratislavě osamělá, protože má hodně práce. Řekla to v rozhovoru, který poskytla zástupcům českých médií včetně Práva den po oficiálním nástupu do funkce.

Livia Klausová o své diplomatické misi na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Jak vám ve funkci pomohou kontakty, které jste získala jako první dáma ČR?

Kontakty jsou velmi důležitá věc. Je to určitá výhoda, protože pro velvyslance je čest, když ho přijme vrcholný představitel hostitelské země. Znám pana prezidenta i paní Gašparovičovou a při oficiálních návštěvách jsem se setkala s řadou dalších politiků.

Do jaké míry považujete za výhodu, že se vracíte do rodné země?

Po mě je to velmi zvláštní pocit, protože jsem se na Slovensku narodila. Mým rodným městem je Bratislava, ale zde jsem strávila jen šest týdnů svého života. Musím se přiznat, že do Bratislavy jsem ani jako dítě, ani později v dospělosti nejezdila. Budu se s Bratislavou seznamovat. Místo, ke kterému mám velký vztah, je Liptov, kam jsem jezdívala na prázdniny ke své tetičce.

Při dřívějších návštěvách Slovenska i při pondělním odevzdávání pověřovacích listin jste mluvila slovensky. Budete komunikovat i nadále slovensky?

Ne. Pokud se týče zmíněného ceremoniálu, tak je to pravidlo, že můžete použít buďto angličtinu, nebo tu větu můžete říct v jazyce země, kde působíte. V tomto případě jsem zvolila místo angličtiny jazyk země, kde budu působit. Důvody určitě chápete.

Role první dámy a funkce velvyslankyně jsou funkce zcela odlišné. Jak jste se na tuto funkci připravovala? Narážím na to, že v České republice se objevila kritika, že nemáte na tento post kvalifikaci.

Pokud jde o přípravu, neměla jsem žádné výjimky. Nastoupila jsem na ministerstvo zahraničních věcí a tam jsem prošla všechnu povinnou přípravu, jako každý velvyslanec, když odjíždí na svůj post.

Co říkáte na výhrady, které neustále zaznívají z České republiky?

Toto já komentovat nebudu, ani mně to nepřísluší. Myslím si, že ty výhrady jsou kvůli mému jménu. Ne kvůli tomu, co umím, jakou mám kvalifikaci a jak budu dělat svoji práci. Doufám, že tu práci budu dělat dobře a tím přesvědčím všechny ty, kteří mají výhrady. Je to místo, kde mohu napomoci opravdu k tomu, aby vztahy zůstaly velmi dobré a měly ten výjimečný charakter.

Jaká teď bude role Václava Klause? Vy jste v Bratislavě, váš manžel zůstává v Praze. Bude za vámi jezdit, zúčastní se oficiálních akcí?

Zeptejte se mého manžela. Já jako velvyslankyně České republiky vám řeknu ano, je to můj manžel a určitě bude pracovat dál v Institutu Václava Klause. Ale nebojte se, přijede mě určitě navštívit.

Nebude vám tady trochu smutno? V Praze necháváte syny, vnoučata.

V tom počátečním období je práce tolik, že jsem synovi ani nezavolala, že jsem v pořádku. I ten druhý říkal, že neberu mobil. Nemůžu. Já teď chci opravdu pečlivě vplout do celé problematiky. Jsem tady (na velvyslanectví) až do večera každý den.

Václav Klaus je milovníkem slovenských hor. Až pojedete do regionů, pojede s vámi?

Milovníkem slovenských hor je kvůli mně. On mě naučil lyžovat a já jsem ho učila, že po horách se chodí i v létě. Rád sem jezdí. Vidíte, možná to bude příležitost.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Livia Klausová

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman podepsal Klausové pověřovací listinu

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal pověřovací listinu několika velvyslanců, mezi nimi i bývalé první dámy Livie Klausové. Informovala o tom mluvčí Hradu...

Výběr článků

Načítám