Hlavní obsah

Nejvyšší soud zkritizoval rozsudek nad Pussy Riot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský nejvyšší soud ve čtvrtek podle BBC zkritizoval verdikty o vině dvou vězněných členek skupiny Pussy Riot a nařídil jejich prozkoumání. Rozhodnutí přišlo jen tři měsíce předtím, než by měly být Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová propuštěny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Členky Pussy Riot (postupně zleva) Marija Aljochinová, Jekatěrina Samucevičová a Naděžda Tolokonnikovová na archivním snímku od moskevského soudu.

Článek

Soud zkritizoval, že verdikt neobsahuje důkazy o tom, že jejich performance v chrámu Krista Spasitele, ve které kritizovaly propojení náboženské moci s Putinem, by byla motivovaná nenávistí k určité náboženské nebo společenské skupině. Odsouzeny přitom byly za „výtržnictví motivované náboženskou nenávistí“.

Podle nejvyššího soudu rozsudek nepřihlédl ani k tomu, že obě jsou matkami a mají malé děti.

Obě jsou v kárných táborech daleko od Moskvy. Tolokonnikovová je na Sibiři.  [celá zpráva] Třetí odsouzené Jekatěrině Samucevičové odvolací soud zmírnil trest na podmínku.

Už v pondělí Putin předložil parlamentu návrh rozsáhlé amnestie pro 50 000 až 100 000 vězňů, která by se mohla týkat i členek Pussy Riot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám