Hlavní obsah

Za podvodné prsní implantáty PIP půjde Mas na čtyři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille

Zakladatel francouzské firmy Poly Implant Prothèse (PIP) Jean-Claude Mas byl odsouzen za výrobu neschválených prsních implantátů z průmyslového silikonu. Soud ho poslal na čtyři roky do vězení.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Jean-Claude Mas si kryje tvář před fotografy.

Článek

Firma byla velmi úspěšná, protože její výrobky nebyly drahé. Před třemi lety ale vyšlo najevo, že v nich byl použit zdravotně nevyhovující a netestovaný průmyslový silikon. Implantáty také praskaly. Implantáty PIP dostalo 300 000 žen ze 48 zemí světa. V ČR je dostalo asi 3000 žen.

Žaloba evidovala více než 4100 protržených voperovaných náhrad a 2700 žen, u kterých vyvolaly implantáty záněty. Mas se během procesu operovaným ženám omluvil. Původně ale tvrdil, že si byl jist, že průmyslový silikon žádné problémy nezpůsobí.

Mas byl souzen v Marseille spolu se čtyřmi manažery.  Proces začal letos v dubnu.

Žalobu na něj společně podalo přes 5000 žen.  [celá zpráva]

Při policejních výsleších vyšlo najevo, že nařizoval svým zaměstnancům, aby ukrývali neschválený silikon, když přicházeli do továrny inspektoři. Průmyslový silikon byl použit v 75 procentech implantátů PIP.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám