Hlavní obsah

Porucha v řízení letové kontroly ochromila dopravu nad Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Desítky letů v Británii a v Irsku včetně mezinárodních spojů byly v sobotu odloženy nebo zrušeny kvůli technickým problémům se systémem řízení letecké kontroly NATS. Podle BBC se to dotklo i velkých letišť Heathrow a Stansted a vzdušných přístavů v Cardiffu, Dublinu, Glasgow, Lutonu nebo Newcastlu. Poruchu se nepodaří odstranit nejméně do 20 SEČ.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Tabule s odloženými lety v Gatwicku

Článek

„U nás se to dotkne čtyř letů, které byly zrušeny. Jde o dva přílety a dva odlety, všechno je to spojení s londýnským letištěm Heathrow,” řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Jen aerolinky British Airways dopoledne odřekly 150 letů, a to především na kratších evropských linkách.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Cestující čeká u vozíků na letišti Gatwick, když byl jeho spoj odřeknut.

Národní úřad letecké dopravy (NATS) uvedl, že došlo k problémům v řídícím středisku v jihoanglickém Swanwicku. Ředitelka provozu Juliet Kennedyová řekla BBC, že k „potížím došlo při přechodu z nočního na denní režim“. Dodala, že si není vědoma toho, že by někdy dříve k podobným problémům došlo.

Problémy trvají

„V tuto chvíli nevíme, jako dlouho bude trvat, než to vyřešíme,“ uvedla, s tím, že inženýři jsou přesvědčeni, že chybu odstraní ještě během soboty.

Odstranit  poruchu se nedařilo. Kolem poledne ještě Asociace britských cestovních kanceláří uvedla, že budou problémy trvat nejméně do 15 hodin SEČ. Ryanair uvedl, že nejméně do 17 SEČ. NATS pak dodal, že problém nebude odstraněn dřív, než mezi 19. a 20. hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám