Hlavní obsah

Pokuta za vysílání v češtině je v pořádku, hájí se slovenská rada

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská licenční rada obhajuje udělení pokuty televizi Joj za odvysílání pořadu o hubnutí v češtině. „Medializované informace o tom, že rada trestá používání češtiny ve vysílání, nejsou pravdivé,“ uvedla vysílací rada ve svém pátečním prohlášení.

Foto: koláž Novinky

Článek

Po negativních reakcích na udělení pokuty ve výši 200 eur (asi 5500 Kč) se rada odvolává na platný zákon omezující výskyt cizích jazyků v televizním a rozhlasovém vysílání. Ten umožňuje vysílání původních českých pořadů v češtině, pořadů s českým dabingem vyrobených do konce roku 2007, zpravodajských pořadů a zábavních pořadů.

„Posuzovaná epizoda programu Zhubni, nebo přiber, byla vyrobena v letech 2008 až 2009 a je zřejmé, že český dabing nemohl vzniknout do konce roku 2007. Rada proto musela konstatovat porušení zákona,“ píše se v komuniké.

Rada zároveň upozornila, že sankce se v takovém případě pohybují od 165 do 6638 eur a televizi Joj byla udělena pokuta na dolní hranici tohoto spektra.

Joj se brání 

Předseda licenční rady Miloš Mistrík tvrdí, že podpora slovenského dabingu nejen ochraňuje státní jazyk, ale má i ekonomický rozměr. „Vytvářejí se tím podmínky práce pro nikoli bezvýznamnou část slovenské kulturní obce,“ dodává Mistrík.

Televize Joj vysvětlení rady označila za pokrytecké.

„Rada dlouhodobě neřeší problém šíření českých stanic na Slovensku, přičemž v případě sankcionování slovenských stanic je mimořádně vynalézavá a vstřícná vůči stěžovatelům. Televize Joj opakovaně žádala řešení této situace, která poškozuje licenční práva slovenských vysílatelů zakoupená pro území Slovenska,“ uvedla televize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám