Hlavní obsah

Prasata se kvůli hladu požírala navzájem

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na soukromé farmě v obci Zbojnie u polské Bydhoště nedostávalo na 350 vepřů krmení, a proto se zvířata navzájem ožírala. Chovatele (42) odsoudil soud v Toruni k 10 měsícům vězení.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dramatická situace vyvrcholila na farmě koncem ledna, když policie a veterináři zjistili, že ve třech chovných halách leží 154 uhynulých zvířat a kolem se potácí ke dvěma stům podvyživených kusů, z nichž desítky nesly stopy po ohryzání.

Vyšetřování ukázalo, že prasata několik týdnů nikdo nekrmil. Farmář se u soudu hájil tím, že za „tragédii může banka, která mu odmítla poskytnout půjčku na krmivo“. Ta se bránila poukazem na nesplacené dluhy.

Na otázku, proč neinformoval příslušné úřady, muž řekl, že byl bezradný a všechno už mu bylo jedno. „Když jsem viděl, kam to spěje, vzal jsem provaz a šel se oběsit, ale žena mě stihla zachránit,“ tvrdil.

Hlavní vojvodský veterinář Zygmunt Pejsek, který pro soud případ zpracovával, tisku přiznal, že za celou svou praxi něco tak otřesného nezažil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám