Hlavní obsah

Zločinci pomáhají slovenské policii v boji proti mafii

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie angažovala několik zločinců, kteří jí mají pomáhat v boji proti mafii, uvedla tamní média. Podle nich jsou dotyční členy zvláštního policejního útvaru, který podléhá přísnému utajení.

Foto: Jan Koller, ČTK

Do policejních řad měl zločince přijímat slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (na snímku)

Článek

Ministerstvo vnitra tyto informace zatím nekomentovalo s odůvodněním, že jejich zveřejnění by mohlo ohrozit boj proti organizovanému zločinu.

Média uvádí případ šestkrát trestaného Jozefa Draga, který je korunním svědkem při vyšetřování rozsáhlých podvodů s pozemky. Drag byl členem jednoho z gangů a byl trestně stíhán v podobném případu. On sám tvrdí, že před pěti lety se stal agentem kriminálního zpravodajství a vystupoval pod krycím jménem Jozef Kovačovič. Mělo ho zaměstnávat ministerstvo vnitra.

Své tvrzení doložil výpisem ze zdravotního pojištění. „Přikázali mi, abych se choval jako zločinec. Řídili mě zpravodajští důstojníci Ľubomír Minich s přezdívkou Zeus a důstojník s přezdívkou Charlie. Jim jsem také odevzdával zisk z trestné činnosti,“ uvedl Drag při soudním přelíčení. Mělo jít o statisíce až milióny korun.

Ministr kontakty popírá

Drag tvrdil, že do řad policie ho přijímal ministr vnitra Robert Kaliňák.

Ministerstvo popřelo, že by se Kaliňák s Dragem setkal. Připustilo však, že v roce 2007 došlo ke změně zákona, co umožnilo přijímat do kriminálního zpravodajství osoby se záznamem v registru trestů. "Do prostředí policie se nám tak daří zapojovat lidi, kteří poté pomáhají policii při rozkládání organizovaných skupin zločinu," uvedlo ministerstvo vnitra.

Bezpečnostní analytik Milan Žitný tvrdí, že je to nepřijatelné. "Všude jinde na světě se vytváří legenda o policistovi, který infiltruje podsvětí, jen u nás se vytváří legenda o mafiánovi, jehož sami policisté s požehnáním ministra infiltrují do policie," řekl pro týdeník Plus 7 dní. Podle toho mohla policie takto angažovat až sedm zločinců, kteří však neměli služební zbraň, služební průkaz ani výstroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám