Hlavní obsah

V Budapešti odhalili bustu Hitlerova spojence Horthyho

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek lidí se žlutými Davidovými hvězdami na oblečení protestovalo v neděli v centru Budapešti proti odhalení busty Miklóse Horthyho. Bustu odhalili na budapešťském Náměstí svobody (Szabadság tér) z iniciativy extrémně pravicové stany Jobbik.

Foto: MTI

Busta Miklóse Horthyho v Budapešti

Článek

Protestující měli v rukou transparenty zobrazující Horthyho ve společnosti Adolfa Hitlera s textem: „Společně zničili naši zemi. Jednou to stačilo“. Při odhalení busty skandovali hesla „Fašističtí vrazi“ a „Nacisté domů“.

Na straně Horthyho obdivovatelů se objevilo několik lidí v uniformách zakázané Maďarské gardy a v uniformách maďarské armády a četnictva z období druhé světové války. Poslanec Jobbik Márton Gyöngyösi v projevu označil Horthyho za největšího státníka 20. století.

Foto: MTI

Maďaři protestovali proti odhalení busty Miklóse Horthyho.

Starosta starého města Antal Rogán (vládní FIDESZ) odhalení busty odsoudil. „Je to provokační akce,“ uvedl Rogán. Opoziční Maďarská socialistická strana varovala před sílícími projevy krajní pravice.

Horthy (1868 - 1957) byl regentem Maďarského království od roku 1920 až do roku 1944. Za jeho vlády se maďarské jednotky zúčastnily války na straně nacistického Německa. Po válce nebyl odsouzen a při procesu v Norimberku vystupoval jako svědek. Zemřel v portugalském Estorilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám