Hlavní obsah

Vesmírný kamión ESA Albert Einstein shořel v atmosféře

Svou pětiměsíční misi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v sobotu plánovaně ukončila zásobovací loď Evropské vesmírné agentury (ESA) nazvaná ATV-4 Albert Einstein. Sestoupila do atmosféry, kde zanikla. ESA o tom informovala na svých internetových stránkách.

Článek

Albert Einstein byl čtvrtým z pěti vesmírných kamiónů, jež se evropská agentura rozhodla vyslat na ISS. Posledním z této řady má být ATV-5 Georges Lemaître, s jehož vypuštěním z kosmické základny ESA Kourou ve Francouzské Guyaně se počítá koncem června příštího roku.

Albert Einstein se od vesmírné stanice odpoutal už v pondělí. Posádka orbitálního komplexu ho předtím naplnila odpadem, aby v ISS uvolnila prostor pro další zásilky.

ATV-4 vynesla 5. června na oběžnou dráhu nosná raketa Ariane 5. S Mezinárodní vesmírnou stanicí, na niž dopravila několik tun nových zásob, se loď úspěšně spojila o deset dní později.

Nákladní lodi ESA, velké asi jako autobus, nejsou vybaveny tepelným štítem, který by umožňoval jejich přistání na Zemi a opakované použití. Posádka ISS je proto využívá k likvidaci odpadu při sestupu do atmosféry nad Tichým oceánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám