Hlavní obsah

Zeman si přeje, aby ČR získala v Kyjevě dům, kde bydlel Masaryk

Právo, Jiří Ovčáček (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Prezident Miloš Zeman se v pondělí v Kyjevě vyslovil pro to, aby ČR získala pro účely svého velvyslanectví historický dům, ve kterém pobýval v roce 1917 budoucí první čs. prezident T. G. Masaryk. V současné době je ambasáda v pronájmu. Zeman také podpořil úsilí Ukrajiny o uzavření asociační dohody s EU.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Prezidenti Ukrajiny a ČR Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

Článek

Zeman prohlásil, že dům, kde sídlila za I. světové války Národní rada a pobýval zde Masaryk, by se mohl stát součástí vyrovnání dluhu Ukrajiny vůči ČR. Takto by byla vypořádána část finanční transakce týkající se budovy. S Janukovyčem se český prezident navíc dohodl, že se rozšíří síť českých honorárních konzulátů na Ukrajině.

Ukrajinský prezident vyjádřil Zemanovi vděk za to, že osobně podporuje snahu jeho země uzavřít asociační dohodu s EU. Český prezident se vyslovil i pro kandidaturu Kyjeva do Rady bezpečnosti OSN. Asociační dohoda s EU má být podepsána na konci listopadu na summitu Východního partnerství v litevském Vilniusu. Jynukovyč v pondělí prohlásil, že doufá v uzavření této dohody.

EU tento krok podmiňuje vyřešením otázky vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Řešením má být zákon, který by umožnil bývalé šéfce kabinetu odjet na léčení do Německa. Janukovyč v pondělí potvrdil, že normou se bude zabývat ukrajinský parlament. Podle Zemana jde o citlivou otázku, která vyžaduje „určitý čas“.

Český prezident nechtěl hodnotit, jaké má Tymošenková šance na odjezd na léčení. „Chtěl bych říci, že pravděpodobnost se stoprocentně pohybuje v intervalu 0 až 100 procent,“ pronesl Zeman.

Janukovyč si posvítí na dluhy vůči ČR

Během jednání s ukrajinským prezidentem otevřel Zeman i téma nesplacených závazků, například vůči České exportní bance. Janukovyčovi předal dvoustránkový seznam „pěti nebo šesti“ případů, kde financování vázne. Ukrajinský prezident přislíbil, že problémy budou rychle vyřešeny.

„Jsem vděčen panu prezidentovi, že dal pokyny, aby se tyto problémy urychleně vyřešily,“ komentoval to Zeman na společné tiskové konferenci po jednání v prezidentském paláci. Ukrajinskou hlavu státu následně český prezident pozval na oficiální návštěvu ČR.

Otázku nesplacených závazků Zeman zmínil už při ranním setkání s českou podnikatelskou delegací. Poukázal na odstrašující příklad, kdy soud v první instanci uznal pohledávku české strany, odvolací soud ale s odkazem na špatné umístění razítka nárok shodil ze stolu. Na Ukrajině se problémem ochrany investic zabývá tzv. Arbuzovova komise.

Po setkání s Janukovyčem byla za účasti obou prezidentů uzavřena i řada dohod mezi oběma zeměmi, například o péči o válečné hroby, navracení nelegálních migrantů nebo o certifikaci výrobků obranného průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman na Ukrajině ocenil veterány Rudé armády

Prezident Miloš Zeman v neděli zahájil pracovní návštěvu Ukrajiny. V předvečer 70. osvobození hlavního města Kyjeva od nacistické okupace vyjádřil hrdost na...

Výběr článků

Načítám