Hlavní obsah

Pohřeb nacisty Priebkeho překazili demonstranti. Italové řeší, co s ostatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Pohřeb nacistického válečného zločince Ericha Priebkeho v úterý nedaleko Říma nakonec nebyl dokončen, jak původně informovaly agentury. Kvůli velkému množství protestujících se do kaple ve městě Albano Laziale nebyli schopni k rozloučení dostavit Priebkeho příbuzní a známí, uvedl jeho advokát Paolo Giachini.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zabránili pohřbu nacisty PriebkehoVideo: Reuters

 
Článek

Priebke zemřel minulý pátek v Římě. Nikde ho však nechtěli pohřbít, až se nabídlo Kněžské bratrstvo svatého Pia X., odpadlická sekta římskokatolické církve založená v 80. letech.

Pohřebnímu obřadu v Albano Laziale se snažil zabránit samotný starosta. Když s plánovaným nařízením o zákazu dovozu rakve se zesnulým neuspěl, vyzval lidi k protestu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Proti pohřbu Priebkeho protestovaly desítky lidí.

Rozvášněný dav kopající do vozu s rakví před svatyní bratrstva musela pacifikovat policie. Došlo také na potyčky s neonacisty a příznivci Priebkeho. „Vrah, kat,“ křičeli demonstranti a žádali také, aby ostatky odvezli na skládku. Asi tři desítky neonacistů zase zdvihaly ruce k fašistickému pozdravu a zpívaly fašistické písně, uvedla ČTK.

Foto: ČTK/AP

Demonstrant bouchá do pohřebního vozu s Priebkeho rakví.

Nakonec se podařilo rakev dovézt do kaple. Podle advokáta Giachiniho ale policie zabránila ve vstupu truchlícím, a tak se nemohl uskutečnit plánovaný obřad. Rakev zůstala v kapli a nemohlo dojít k pozdější kremaci, uvedl Giachini.

Agentura Ansa ve středu doplnila, že rakev ještě v noci převezli na vojenské letiště Pratica di Mare nedaleko Říma. Itálie chce kvůli nastalé situaci údajně jednat s Německem.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK

Fotka z roku 1995, kdy jde bývalý nacista Priebke k soudu.

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmí, z toho 75 Židů, odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS. Po válce žil dlouhá desetiletí nepozorovaně v Argentině, v horském středisku Bariloche, kde byl jako hoteliér uznávaným příslušníkem místní německé kolonie.
Objeven byl až v 90. letech. V roce 1995 byl vydán do Itálie, kde ho o tři roky později soud poslal na doživotí do vězení, nicméně ze zdravotních důvodů si mohl trest odpykávat v domácím vězení. Priebke popíral existenci holocaustu. Za svůj podíl na masakru v Ardeatinských jeskyních se nikdy neomluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám