Hlavní obsah

Polsko dočasně obnoví kontroly na hranicích

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Polsko kvůli listopadové konferenci OSN ve Varšavě o změnách klimatu obnoví dočasnou kontrolu na hraničních přechodech s Českem, Německem, Slovenskem a Litvou. Opatření se bude týkat 126 pozemních, 18 letištních a devíti přístavních hraničních přechodů.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Obnovené kontroly na hranicích mají  zabránit příjezdu nežádoucích osob, které by mohly narušit průběh konference i veřejný pořádek v zemi. V sobotním stanovisku to uvedlo polské ministerstvo vnitra.

„O obnovení hraničních kontrol během trvání konference OSN ve dnech 8. - 23. listopadu 2013 rozhodl v souladu s pravidly Schengenské dohody o volném pohybu polský ministr vnitra Bartzolomiej Sienkiewicz,“ oznámil jeho mluvčí Pawel Majcher.

Konference OSN, která se bude konat v kongresových prostorách nového Národního stadionu ve Varšavě, se podle organizátorů zúčastní představitelé, ekologičtí experti a vyjednavači ze 190 zemí. Očekává se, že účastníci připraví základy pro dohodu o snižování exhalací skleníkových plynů. Ta by měla být podepsána v roce 2015 v Paříži a vstoupit v platnost v roce 2020.

Dočasnou kontrolu na hranicích zavedlo Polsko i během loňského MS ve fotbale Euro 2012. „Stejně jako vloni, tak i letos uděláme všechno proto, aby provoz na hraničních přechodech byl plynulý,“ uvedl Majcher .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám