Hlavní obsah

Rakouští lidovci váhají mezi velkou koalicí a spojení se svobodnými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouští sociální demokraté (SPÖ) a lidovci (ÖVP) po nedělních volbách mohou pokračovat ve velké koalici, i když obě strany značně oslabily a pětinu hlasů získala euroskeptická populistická ultrapravice ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Lidovci ale nevylučují ani koalici s FPÖ.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Předseda sociálnědemokratické SPÖ Werner Faymann (vlevo)s šéfem lidovců Michaelem Spindeleggerem

Článek

SPÖ ve volbách zvítězila se ziskem 27,1 procenta hlasů, což je o 2,2 procentního bodu méně než před pěti lety, a tudíž nejhorší výsledek v její historii. Totéž platí pro ÖVP, kterou volilo 23,8 procenta občanů. To je rovněž o 2,2 procentního bodu méně než v předchozích volbách. SPÖ má 53 křesel a ÖVP 46, což jim garantuje většinu v rakouské Národní radě, která má 183 křesel. [celá zpráva]

Zatímco šéf sociálních demokratů a dosavadní kancléř Werner Faymann už v neděli oznámil, že je proti jakýmkoli „experimentům“ a chce pokračování velké černorudé koalice, lidovci váhají.

Jejich šéf Michael Spindelegger prohlásil, že „nemůžeme být prostě jako předtím“ a nevyloučil koalici se svobodnými. Červeno-černá koalice byla v minulosti opakovaně kritizována za strnulost a vlekoucí se prosazování reforem.

FPÖ se cítí jako vítěz voleb

Svobodní se označili za skutečného vítěze voleb, protože FPÖ posílila o 3,9 procentního bodu na 21,4 procenta, což jí přineslo 42 křesel. ”Od dnešního večera v Rakousku existují tři určující strany,” prohlásil ještě v neděli šéf FPÖ Heinz-Christian Strache.

Lidovci se FPÖ by sami neměli většinu, ale do parlamentu se dostala další euroskeptická strana 81letého miliardáře Franka Stronacha. Nová formace Team Stronach dostala sice jen 5,8 procenta hlasů, ale s jejími 11 mandáty by už měli většinu.

Do parlamentu se ještě dostali liberálové ze strany Neos, kteří překvapivě dostali 4,8 procenta hlasů, překročili tak čtyřprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu; mají devět poslanců. I ve spojení s nimi by měli lidovci a FPÖ většinou.

Méně, než doufali, dostali Zelení, kteří jako jediná z etablovaných stran nebyli namočeni v četných korupčních aférách uplynulých let. O jeden procentní bod na 11,5 procenta hlasů si sice polepšili, avšak průzkumy jim přisuzovaly kolem 15 procent hlasů. Mají 22 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám