Hlavní obsah

V Británii s poctami pohřbili vojáka, kterého Nigerijci ubodali na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tisíce Britů včetně premiéra Davida Camerona se zúčastnily posledního rozloučení s 25letým vojákem Leem Rigbym, kterého za bílého dne ubodali dva islámští fundamentalisté u londýnských kasáren ve Woolwichi. Rigby, který sloužil v Afghánistánu, byl ve městě Bury pohřben s vojenskými poctami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohřeb Lee RigbyhoVideo: Reuters

 
Článek

Smuteční mše se zúčastnili i starosta Londýna Boris Johnson a zástupci armády. Rigbyho velitel podplukovník Jim Taylor řekl, že Rigby byl skvělý voják, který byl v centru každé zábavy, ale ctil pluk a měl skutečné charisma. Stráž u těla mělo přes noc 32 příslušníků pluku královských mušketýrů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Jack a Rebecca Rigbyovi na pohřbu Lea Rigby

Z katedrály tělo přenesli tělo na Middletonský hřbitov, kde se konal soukromý pohřeb.

Poslední cestu lemovaly špalíry lidí, z nichž mnozí měli na sobě trička s nápisem „Můj táta, můj hrdina“, v jakém byl oblečen i dvouletý syn vojáka, po němž zůstala mladá vdova Rebecca. Ta na pohřbu řekla: „Je tu tolik milých a laskavých lidí. Je hrozné, že se musí stát něco takového, aby člověk viděl, kolik je tu dobrých lidí.“

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Vojáci nesou rakev Lea Rigbyho

Brutální vražda

Rigbyho vražda před téměř dvěma měsíci šokovala celou Británii. Dva Britové nigerijského původu 22. května nejprve Rigbyho srazili za bílého dne autem a poté ho dobili noži a mačetou. Útočníci po činu neutekli, nechali se natáčet a kolemjdoucím tvrdili, že jde o odplatu za akce britských vojáků v muslimských zemích.

Dvojice mužů obviněných z Rigbyho vraždy čeká nyní ve vazbě na soud, který začne 18. listopadu. [celá zpráva]

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Britský premiér David Cameron (vpravo) a londýnský starosta Boris Johnson na pohřbu Lea Rigby.

Osmadvacetiletý Michael Adebolajo a dvaadvacetiletý Michael Adebowale jsou obviněni z vraždy a držení zbraní. Starší z nich se navíc bude zodpovídat z pokusu o zabití dvou policistů, kteří přijeli muže po hrůzném činu zadržet.

Město Bury u Manchesteru bylo jako místo vojenského pohřbu zvoleno proto, že sem sahají kořeny královského pluku střelců, jehož byl 25letý Rigby členem. Jeho rodina pochází z nedalekého Middletonu.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Lyn Rigbyová na pohřbu svého syna.

Na ulicích Bury se v pátek shromáždily stovky lidí, kteří chtěli vojákovi vzdát hold. Média sledovala především Rigbyho nejbližší rodinu – mladou vdovu a teprve dvouletého syna, který na mši přišel v tričku s nápisem „Můj tatínek, můj hrdina“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám