Hlavní obsah

Obžalovaní nemanipulovali cenami akcií MUS, řekl u soudu obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bellinzona

Bývalí majitelé a manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) se nesnažili nijak manipulovat s cenami akcií společnosti před tím, než koupili v roce 1999 státní podíl v MUS, jak tvrdí obžaloba. Před soudem v Bellinzoně to v úterý řekl obhájce Michael Mraz, který hájí obžalovaného Antonína Koláčka.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Antonín Koláček (uprostřed) s právníky Pavlem Kavínkem (vpravo) a Michaelem Mrazem před soudem ve švýcarské Bellinzoně

Článek

Po obecném úvodním projevu obhájce Lorenza Erniho v pondělí večer se Mraz zaměřil na historický kontext celé kauzy v 90. letech, kdy se privatizovaly stovky státních společností. Obhájci dalších obžalovaných se během dneška a zřejmě i středy budou věnovat dalším aspektům případu.

Koláčkův advokát odmítl tvrzení prokuratury, že obžalovaní zmanipulovali koncem 90. let kurz akcií MUS. Podle něj akcie obdobných firem, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, prodělávaly "velmi podobný vývoj". Cenu akcií zjevně určovalo očekávání trhu, pokud jde o těžbu hnědého uhlí vůbec, nikoli obžalovaní, řekl Mraz.

Česká vláda prodala 46,29 procenta akcií v létě 1999 za 650 miliónů korun. To je podle obžaloby hluboko pod cenou a český stát na tom prý prodělal 3,2 miliardy korun.

Obžalovaní před tím nakoupili na trhu ve skrytu prostřednictvím nastrčených společností kontrolní balík 49 procent akcií MUS - za peníze firmy. Podle obžaloby tak odradili případné další kupce státního podílu, a srazili tak i cenu akcií.

Pětileté tresty

Prokuratura v pondělí navrhla Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Jiřímu Divišovi, Oldřichu Klimeckému a Petru Krausovi pět let vězení nepodmíněně. Šestaosmdesátiletému Belgičanovi Jacquesu de Grooteovi navrhla prokuratura dva roky vězení podmíněně.

Všichni obžalovaní mají platit poměrně vysoké pokuty a soudní výlohy. Českému státu by podle obžaloby měli zaplatit 3,2 miliardy, dalších necelých šest miliard by dostala MUS.

Všichni jsou podle prokuratury vinni praním špinavých peněz, podvody a porušením povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Antonín Koláček přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně.

Podle žaloby nabídla v listopadu 1998 ve Švýcarsku vytvořená společnost Investenergy 158,93 korun za akcii MUS. Investenergy měla 49 procent akcií a ve skrytu ji vlastnili obžalovaní. V červnu 1999 pak přišla Investenergy s nabídkou 128 korun za akcii. Vláda se podle obžaloby obávala dalšího poklesu ceny akcií a přistoupila na červencovou nabídku Investenergy opět 158,93 korun na akcii - tedy celkem za zmíněných 650 milionů korun - a v srpnu prodej schválila, uvedla obžaloba.

Obhájce Mraz v úterý připomněl dopis z 2. dubna 1998, ve kterém nabídla společnost Synergo Suisse Fondu národního majetku (FNM), že buď státem určené společnosti odprodá svůj podíl MUS, nebo že naopak od státu odkoupí jeho podíl. Podle Mraze tato nabídka přišla v době, kdy se akcie MUS na trhu prodávaly za 780 korun. Vláda na tuto nabídku společnosti nereagovala, uvedl obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám