Hlavní obsah

Rusové souhlasí, aby český diplomat navštívil Torubarova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruské úřady souhlasí s tím, aby mohl pracovník českého velvyslanectví v Moskvě v brzké době navštívit podnikatele Alexeje Torubarova, jehož ČR v květnu vydala kvůli trestnímu stíhání do Ruska. Několik českých ministrů se snažilo na poslední chvíli na pražském letišti zabránit odletu letadla s Torubarovem na palubě. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před letadlo nechal postavit i cisternu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

O návštěvu požádal ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

O vydání do Ruska rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), což kritizoval Český helsinský výbor. Torubarov v ČR hledal azyl.

Ministerstvo spravedlnosti v pondělí sdělilo, že o návštěvu požádal ministr Blažek, přičemž ruská generální prokuratura souhlasila. Torubarov je podle resortu momentálně umístěn ve vyšetřovací vazbě ve Volgogradu. Termín návštěvy bude ještě upřesněn, s největší pravděpodobností to bude konec července.

Blažek případ nadále sleduje a očekává, že jeho ruský protějšek pozorně posoudí i jeho dopis. "V něm jsem vyjádřil své přesvědčení, že ujištění, která ruská strana ministerstvu spravedlnosti České republiky v průběhu extradičního řízení poskytla, budou naplněna a že panu Torubarovovi bude v Ruské federaci zaručen řádný soudní proces a ochrana všech jeho práv v probíhajícím trestním řízení," uvedl Blažek.

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V Česku žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Blažek pak rozhodl o vydání.
Ruský podnikatel byl po příletu z Prahy do Moskvy eskortován do vazební věznice ve Volgogradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám