Hlavní obsah

Wehrmacht dopoval vojáky na frontě pervitinem

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Hitlerovský wehrmacht i letectvo během druhé světové války dopovaly své frontové vojáky, hlavně pervitinem a amfetaminem, aby zvýšily jejich výdrž a dodávaly jim odvahu vraždit, informoval polský deník Polska The Times.

Foto: Profimedia.cz

Drogy z Němců především na východní frontě dělaly odvážné a po boji toužící muže.

Článek

„Docházelo k tomu zejména tehdy, když na východní frontu nastupovaly stále mladší ročníky vystrašených mladíků, kteří se báli rychlé smrti. Drogy z nich udělaly odvážné a brutální šílence toužící po boji,“ uvedl vojenský expert Maciej Szopa.

Během války koupil wehrmacht od firmy Temmler-Werke Fritz Hauschild přes 200 miliónů tabletek pervitinu.

Drogy bral i Hitler

Část z nich vmísil do cukrovinek pro vojáky, kteří jednu z nich nazvali „pancéřová čokoláda“ a její sílu přirovnávali k několika litrům kávy.

Údajně zázračné tabletky měly učinit nacistické jednotky neporazitelnými. Piloti prý byli schopni po pervitinu létat i 16 hodin, pěchota zase necítila strach před smrtí.

Narkotika běžně používalo i gestapo a sám Hitler. „Jeho neuvěřitelnou energii, kterou překypoval během několikahodinových vystoupení, kdy tak fanatizoval milióny Němců, měly rovněž na svědomí drogy,“ napsal polský list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám