Hlavní obsah

Vychovatelé a známí znásilňovali děti v ústavu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V bývalém dětském domově Wilhelminenberg ve Vídni docházelo v letech 1948 až 1977 k sexuálnímu zneužívání a dalším způsobům fyzického i psychického týrání dětí. Málokterý chovanec prý přečkal pobyt v ústavu bez těžkého duševního otřesu.

Článek

K tomuto závěru dospěla rakouská vyšet­­řovací komise, která pod vedením soudkyně Barbary Heligové zkoumala poměry v tomto někdejším městském zařízení.

Znásilňování v domově prý bylo na denním pořádku, a to jak ze strany vychovatelů, tak i lidí, kteří s ústavem neměli nic společného.

Vše se odehrávalo tak, že pečovatelé vyzvedávali děti z pokojů a odváděli je do zvláštní místnosti, která vypadala jako klub. Tam na oběti už čekali muži, kteří popíjeli alkohol a poslouchali hudbu, načež přivedené dívky zneužili.

Vyšetřování začalo v roce 2011 poté, co dvě sestry uvedly, že je a dalších 18 dívek pravidelně znásilňovaly skupiny mužů. Zneužívání prý začalo, když jim bylo šest, respektive osm let, a skončilo až s uzavřením ústavu. Následně se ozvaly další oběti.

Vyšetřovací komisi se ale nepodařilo identifikovat jednotlivé pachatele. Mimo jiné i proto, že dokumenty ústavu, z nějž se stal hotel, byly po uzavření domova v roce 1977 zničeny a mnozí vychovatelé už zemřeli. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám