Hlavní obsah

Povodňová vlna se po Labi neúprosně žene na sever Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povodňová vlna na Labi se neúprosně valí na sever Německa a výše jeho hladiny cestou překonává jeden rekord za druhým. V Magdeburku se 746 centimetry padlo v neděli historické maximum a situace je v této metropoli spolkové země Sasko-Anhaltsko napjatá i v pondělí ráno; řeka zatím klesla o 22 centimetrů. V sasko-anhaltském okrese Standal se protrhla hráz a do bezpečí se muselo uchýlit více než 1 400 lidí, napsala agentura DPA.

V Magdeburku hladina Labe v neděli vystoupala na historických 746 centimetrů

 
Článek

Hráz ve standalské obci Fischbeck se protrhla kolem půlnoci a průrva je asi padesát metrů dlouhá. Kvůli poškozené hrázi je v pohotovosti sousední Braniborsko, kde nedaleko zemské hranice asi 450 hasičů a dobrovolníků zahájilo stavbu nouzové hráze. Ta má zabránit tomu, aby vodní masa pronikla do řeky Havoly. „Ráno jsme nasadili veškeré síly,“ řekl mluvčí koordinačního krizového managementu s tím, že lidé zatím nebyli ohroženi.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Zaplavená trať u Schönebecku

Protržení hráze u Fischbecku vážně narušilo dálkovou železniční dopravu. Přerušena je trať spojující Frankfurt a Hannover s Berlínem, provoz vázne i na trati směřující do nizozemského Amsterodamu. Uzavřen byl železniční most u obce Hämerten, vlaky jezdí objízdnou trasou přes Wittenberge. Výluka se týká i rychlovlaků ICE.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Obyvatel Magdeburgu u zaplavené ulice

Braniborské vodočty nadále hlásí stoupající hladinu Labe. Ve městě Wittenberge řeka v neděli večer dosáhla 785 centimetrů, což je historické maximum.

Vodohospodáři předpokládají, že během pondělí by mohla padnout hranice osmi metrů a v úterý až 8,2 metru. Při ničivých záplavách v roce 2002 dosáhl vodočet ve Wittenberge na značku 734 centimetrů.

Foto: Bodo Marks, ČTK/AP

Voda proniká hrází u Wittenbergu

Na kulminaci Labe stále ještě čeká Dolní Sasko. V obci Schnackenburg a ve městě Hitzacker v neděli padly rekordní stavy hladiny. Dnes zde, stejně jako v dalších obcích v okolí, kvůli velké vodě odpadla výuka na mnohých školách.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Dobrovolníci přijíždějí do Magdeburgu

Na záplavu se připravuje severoněmecké Šlesvicko-Holštýnsko. V Hohnstorfu vodohospodáři očekávají ve čtvrtek hladinu Labe na 10,15 metru. Doposud nejvyšší zaznamenaný stav vody zde byl 9,88 metru.

Foto: Patrick Pleul, ČTK/AP

Zaplavené centrum Míšně na snímku z neděle

Ovšem i v místech, kde řeka už poklesla, je situace stále kritická, centrum Míšně je stále pod vodou a zaplaveno je i okolí Deggendorfu v Bavorsku.

Foto: Wolfram Zummach, ČTK/AP

Zaplavené okolí bavorského Deggendorfu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám