Hlavní obsah

Situace na Labi v Magdeburku se vyhrotila, město doufá, že se neprotrhne hráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo

Povodňová situace na Labi na severu Německa zůstává v sobotu stále napjatá. Kritická je především v jedné části města Magdeburk, oznámila agentura DPA. Největší vlna by město měla zasáhnout v sobotu odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Magdeburku je situace kritickáVideo: Reuters

 
Článek

V Magdeburku se situace ráno vyhrotila, voda dosáhla výše 7,30 metru. Normální stav je dva metry. Protipovodňové hráze by měly město ochránit do výšky vody 7,4 metru. Město doufá, že se hráze neprotrhnou. Voda bude téměř o metr výš, než tomu bylo v roce 2002.

Problémy tam představuje i stav spodních vod. Evakuován byl už pečovatelský domov pro seniory a mluvčí radnice uvedl, že na opuštění domovů se musejí připravit i zbývající obyvatelé části Magdeburk-Werder. V některých ulicích města musela být také zastavena dodávka elektřiny.

Starosta města napsal občanům dopis, v němž je upozorňuje, že stojí před výjimečnou situací a čeká je dramatický víkend.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Žena staví protipovodňové bariéry na Labi

V braniborském Mühlbergu u hranic se Saskem sice hladina Labe od pátku klesla na současných 9,77 metru, tlak na tamní ochranná zařízení je ale stále ještě velmi silný. Na návrat 4500 evakuovaných občanů proto ještě není ani pomyšlení, řekl mluvčí zemského ministerstva vnitra v Postupimi. Záchranné složky na hrázích čeká podle něj ještě celodenní nasazení.

Situace na jihu se uklidňuje

Do svých domovů se zato mohou začít vracet evakuovaní obyvatelé v záplavami těžce zasažených oblastech německého jihu. Od deseti hodin dopoledne se smějí vracet domů lidé v bavorském pošumavském okrese Deggendorf, který sužoval rozvodněný Dunaj a jeho přítoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám