Hlavní obsah

Prohrajete, vmetla vrahovi do tváře odvážná Londýňanka

Právo, DPA, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Londýn se dosud probírá ze šoku ze středeční vraždy britského vojáka, k níž došlo za bílého dne přímo na ulici. Hrdinkou tragédie se stala matka dvou dětí, která jednoho z dvojice vrahů bezprostředně po útoku neohroženě vyzvala, aby složil zbraně.

Foto: Reuters

Muž drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Ingrid Loyau-Kennettová (48) procházela jihovýchodní čtvrtí Woolwich, když spatřila muže ležícího na ulici v tratolišti krve a u něj dva ozbrojené mladíky černé pleti. Zatímco ostatní scénu filmovali – k čemuž je útočníci provolávající islámská hesla sami vyzývali – nebo jen přihlíželi, matka dvou dětí a skautská vedoucí se rozhodla, že se je pokusí odradit od dalšího běsnění.

Přistoupila nejprve k oběti, jeden z mužů, který ve zkrvavených rukou třímal kuchyňský nůž a sekáček na maso, jí ale řekl: „Nedotýkejte se ho. Zabil jsem ho.“ „,Proč?‘ zeptala jsem se. ,Protože je to britský voják. Zavraždil muslimy v muslimských zemích,‘ řekl,“ svěřila se žena listu The Daily Telegraph. „Odpověděla jsem: Ano? V této chvíli jste ale jenom vy proti mnoha lidem. Prohrajete. Nechcete mi dát to, co máte v rukou?“

„Bylo vidět, že byl rozrušený a že je třeba, aby s ním někdo promluvil. Nebyl zdrogovaný nebo opilý,“ dodala. Na otázku, jestli měla strach, odpověděla: „Ne – lepší (abych zemřela) já než nějaké dítě.“

Vražda šokovala veřejnost. V ulicích Londýna se rozmístilo 1200 policistů navíc. Vyšetřovatelé nyní chtějí především zjistit, zda vrazi – jedním z nich je Michael Adebolajo (28) – jednali na vlastní pěst, nebo patří k teroristické buňce.

Útočníci, které policie zastavila až střelbou, zůstávají v nemocnici, stav jednoho z nich je vážný. Úřady se domnívají, že se oba narodili v Británii v rodinách nigerijského původu a podle policie byli už dříve vyšetřováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám