Hlavní obsah

Němec se pokusil obrat slovenskou banku o miliardu eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Občan Německa se pokusil pomocí falešných dokladů připravit slovenskou banku o miliardu eur (asi 26 miliard Kč). Němci se podvod nezdařil a začátkem minulého týdne byl zadržen slovenskou policií přímo v pobočce banky v Bratislavě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

"Pokud bude uznán vinným, hrozí mu 10 až 15 let vězení," řekla Novinkám mluvčí slovenského policejního prezidia Andrea Dobiášová. "V případě, že by se transakce podařila, jednalo by se o největší podvod na Slovensku za poslední desetiletí," dodala.

Obviněný Štefan S. (44) je podle dostupných informací slovenského původu. Po pracovnících bratislavské pobočky nejmenované banky žádal, aby mu na účet připsali miliardu eur. Tato částka mu měla být zaslána ze zahraničí. Bance předložil zfalšovaný dokument o realizaci platby z ciziny, tzv. SWIFT zprávu, a padělané potvrzení od Slovenské národní banky, že převod peněz není rizikový. Po připsání zmíněné částky na účet chtěl podvodník uskutečnit další převody do dvanácti dalších slovenských bank a na sedm účtů v zahraničí v celkové výši 750 miliónů eur.

Němec vystupoval jako zástupce dvou obchodních společností registrovaných na Slovensku. Bance bylo počínání Němce podezřelé, převody neuskutečnila a vše nahlásila policii. Policie muže zadržela přímo v bance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám