Hlavní obsah

Benedikt XVI. fyzicky sešel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Kolínský arcibiskup a kardinál Joachim Meisner, kolega emeritního papeže Benedikta XVI. (86), se zhrozil nad tím, jak prudce se zhoršil zdravotní stav bývalé hlavy katolické církve. Při nedávné schůzce mezi oběma preláty Meisnera šokovalo, že Benedikt se zmenšil a zchřadl tolik, že se zdá být jen půlkou někdejšího papeže.

Foto: ČTK/AP

Snímek ze setkání bývalého a současného papeže Benedikta XVI. (vlevo) a Františka. Sešli se na začátku května.

Článek

Kardinál připustil, že se stavěl proti Benediktově záměru odstoupit kvůli úbytku tělesných i duševních sil, protože takový krok se v moderních dobách ještě nestal; naposledy abdikoval papež Řehoř XII. v roce 1415. Ale při pohledu na Benedikta „mé výhrady zmizely“. Meisner však ujistil, že bývalý pontifex je z hlediska duševního zdraví „velice fit, stejně jako dříve“.

Odstoupivší papež se do Vatikánu vrátil minulý týden poté, co strávil dva měsíce v letní rezidenci Castel Gandolfo, tedy po dobu, než byl pro Benedikta připraven nový domov v klášteře Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách. Přivítal jej jeho nástupce František.

Foto: Stefano Rellandini , Reuters

Papež Benedikt XVI.

Stalo se tak vůbec poprvé, že dva žijící papeži – jeden na odpočinku a druhý ve funkci – sídlí za vatikánskými zdmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám