Hlavní obsah

V Maďarsku vyznamenali antisemitského novináře i nacionalistickou kapelu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Značné pobouření vyvolala jména Maďarů vyznamenaných Táncsicsovou cenou. Je mezi nimi nacionalistická kapela i novinář Ferenc Szaniszló, který je známý svými extrémními a antisemitskými názory. Několik známých novinářů stejné vyznamenání, jaké dostal Szainiszló, na znamení protestu vrátilo.

Skupina Kárpátia na oficiálním plakátu

Článek

„Nechci patřit do stejné skupiny vyznamenaných jako Szaniszló,“ uvedl šéfredaktor listu Népszava Péter Németh. Připojilo se k němu několik dalších novinářů, kteří Táncsicsovu cenu taky vrátili.

Ministr pro národní zdroje Zoltán Balogh, který za předávání nese zodpovědnost, vyslovil dodatečně politování nad udělením ceny Szaniszlóovi. Ministr tvrdí, že před udělením ceny neznal jeho radikální antisemitské názory.

Szaniszló pracuje v Televizi Echo. Ve svém nedávném komentáři tvrdil, že v Maďarsku neexistuje antisemitismus, čehož důkazem je, že do země se stěhuje stále více Židů.

„Ani v Americe, Švýcarsku ani v Izraeli se Židé nemají tak dobře, jako v Maďarsku. Proč by u nás zůstávali, kdyby v Maďarsku existoval antisemitismus?“ napsal novinář. V jiném komentáři označil Romy za „opice“.

Řád za zásluhy dostal archeolog Kornél Bakay, který je rovněž známý antisemita. Přišel s tezí, že za středověkým obchodem s otroky stáli Židé. Stejný řád převzal i zpěvák a baskytarista nacionalistické rockové skupiny Kárpátia János Petrás. Skupina ve svých textech otevřeně vyzývá k revizi stávajících maďarských hranic a připojení tzv. odtržených území a používá velkouherské symboliky. Účastnila se i pochodů dnes již zakázané Maďarské národní gardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám