Hlavní obsah

Stíhačka se nad Slovenskem málem srazila s civilním letadlem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stíhačka MiG-29 slovenského vojenského letectva se málem srazila s civilním letadlem. K incidentu došlo loni v prosinci, ale armáda o tom informovala až nyní po skončení vyšetřování.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Slovenský MiG 29 před startem

Článek

Pilot stíhačky přeletěl při startu v nebezpečné blízkosti civilního letadla. Selhal údajně lidský faktor a své sehrála i zastaralá technika. Pilot stíhačky MiG-29 startoval ze základny Sliač na středním Slovensku. Při stoupání v rychlosti 900 kilometrů v hodině se dostal do nebezpečné blízkosti civilního letadla, které letělo z Popradu do Bratislavy. V civilním letadle sedělo pět lidí.

Když od sebe oba stroje byly 3,5 kilometru, v civilním letadle se spustil automatický systém varující před srážkou s jiným letadlem. Podle armády selhala technika i dispečeři na zemi.

Stíhačka MiG-29 používaná slovenským letectvem totiž nemá systém varování před srážkou s jiným letadlem. Na blízkost druhého stroje měl proto pilota stíhačky upozornit dispečer. „Očekávám personální změny a zpřísnění výcviku, aby se minimalizovaly případné další podobné události,“ uvedl ministr obrany Martin Glváč.

Cena moderních radiolokátorů pro stíhačky MiG-29 se pohybuje v desítkách milionů eur.             

Reklama

Výběr článků

Načítám