Hlavní obsah

Polština je druhým nejužívanějším jazykem v Británii

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Anglii se nemluví jen anglicky. Žije tam mnoho cizinců, kteří angličtinu vůbec neovládají, zato mluví jinými jazyky. Po angličtině je v domácnostech nyní nejčastějším jazykem polština, jak ukazují podle listu The Guardian výsledky posledního sčítání lidu.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Londýn je multikulturní

Článek

Jazyk našeho severního souseda se během necelých deseti let stal druhou běžně nejpoužívanější řečí v Anglii. Pokud se připočte i Wales, klesá sice polština až na třetí místo, za velštinu. Odstup je však malý – velšsky mluví 562 tisíc lidí, polsky jen o šestnáct tisíc méně. Prudký nástup polštiny je pro Anglii dramatickou jazykovou změnou – jde o výsledek evropské integrace, velkého rozšíření EU v roce 2004.

Polština předstihla asijské jazyky Do té doby soupeřily o druhé místo v Anglii asijské jazyky – urdština, paňdžábština, bengálština či gudžáratština. Za jazyky z Indického poloostrova následuje arabština, francouzština, čínština a portugalština.

Pro 4,2 miliónu lidí (8 procent obyvatel) v Anglii není angličtina hlavním jazykem.

Statistici v zemi napočítali 49 hlavních jazyků, které mají více než 15 tisíc uživatelů.

Zároveň se zjistilo, že 138 tisíc obyvatel Anglie anglicky vůbec neumí a že na severozápadě, ve West Midlands, ji 28 procent tamních obyvatel ovládá velmi špatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám