Hlavní obsah

Hvězda BBC je rázem mezi nejhoršími násilníky, policii se ozvalo přes 500 lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Hvězda Jimmyho Savilea, oblíbence celých generací diváků ve Velké Británii, rok po jeho smrti definitivně zhasla. Z opěvovaného uvaděče a filantropa je rázem jeden z největších sexuálních násilníků v zemi, napsal v úterý deník The Independent. Jak informovala agentura PA, policii se přihlásilo více než 500 svědků zneužívání a vyšetřovatelé zaznamenali přes 200 případů sexuálního zneužití.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile

Článek

„Jsme nesmírně vděčni svědkům, kteří se s námi spojili a prokázali statečnost. Bez nich by žádné vyšetřování nebylo možné. K dnešku se na nás obrátilo více než 500 svědků a my jsme zaznamenali dvě stovky obvinění ze sexuálního zneužití,“ uvedla policie, která slibuje obsažnou souhrnnou zprávu o zneužívání ze strany Savilea.

Případem se zabývá 30členný policejní tým a vyšetřování už přišlo na více než dva milióny liber (60 miliónů korun).

Savile, milovaný moderátor dětského pořadu Jim’ll Fix It, v němž paradoxně dětem pomáhal plnit jejich sny, a v celém západním světě populární hitparády Top of the Pops, podle svědků zneužíval nezletilé dívky i chlapce také v prostorách televize BBC a nemocnic, které sponzoroval.

Vyšetřovatelé se kromě obvinění vůči Savileovi soustřeďují také na nařčení vůči dalším osobám. Mezi sedmi osobami, které byly v té souvislosti vyslýchány, je i další letitý moderátor BBC Max Clifford, i když se původně uvádělo, že případy spolu nesouvisí. [celá zpráva]

Jimmy Savile zemřel loni v říjnu ve věku 84 let. Jeho zásluhy ocenila i královna Alžběta II. udělením titulu Sir.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám