Hlavní obsah

Nosnou raketu Proton poškodili při přepravě

Moskva

Vážné škody utrpěla při přepravě na kazašský kosmodrom Bajkonur ruská nosná raketa Proton, která byla nedostatečně připevněna k železničnímu podvozku. Raketa, která měla koncem prosince vynést na oběžnou dráhu mexickou komunikační družici Satmex, se musí vrátit do Moskvy k opravě. Oznámily to dnes zdroje z ruské agentury Roskosmos.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Proton se satelity Glonass na bajkonurském kosmodromu

Článek

Na poškození přišli pracovníci kosmodromu až v okamžiku, kdy nosná raketa dorazila do Bajkonuru. První stupeň je na dvou místech poškozen a musí se vrátit k opravě. Mexický satelit vynese do kosmu náhradní raketa, která byla z moskevského výrobního závodu již vypravena. Termín startu prý není ohrožen.

Roskosmos má v plánu do konce roku uskutečnit ještě dva starty nosných raket Proton. Kromě mexického satelitu Satmex má být vyvedena na oběžnou dráhu i ruská spojovací družice Jamal-402.

Přeprava raket z Moskvy do vzdáleného Bajkonuru je občas riziková, což naposledy potvrdil incident z července 2010. Železničáři tehdy špatně odhadli šířku kontejneru, v němž se převážela nosná raketa ke startu do Kazachstánu. Při míjení s protijedoucím vlakem došlo ke srážce, která způsobila škody na raketě ve výši deseti miliónů rublů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám