Hlavní obsah

Francii bičují silné deště, v Lurdách voda vyhnala lidi z města

Reuters, Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Více než 450 osob bylo v sobotu evakuováno z Lurd na jihozápadě Francie. Řeka Gave de Pau se tu v důsledku intenzivních přeháněk vylila z břehů a zaplavila část města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přívaly vody vyhánějí obyvatele LurdVideo: Reuters

 
Článek

Masivní proudy vody zkomplikovaly život nejen obyvatelům města, ale i turistům, kteří katolickou svatyni s oblibou vyhledávají. Voda mimo jiné zaplavila posvátnou jeskyni, do které jich každoročně míří tisíce.

Záchranáři už z nehostinného epicentra záplav odvezli kolem 500 osob a umístili je do náhradních ubytovacích zařízení mimo postiženou oblast, kde budou přebývat až do odvolání. V Lurdách byly rovněž uzavřeny silnice a kempy. Hladina rozvodněné řeky stoupla o tři metry nad svou standardní úroveň.

"V současné době je hladina vody stále vysoko nad průměrem, v ulicích v centru města dosahuje 80 centimetrů a průtok činí kolem 200 metrů krychlových za sekundu. Celkově ale hladina řeky pomaličku klesá. To znamená, že začneme alespoň odčerpávat zaplavené sklepy. Odstraňování škod způsobených vodou a nánosy bahna nám bude v případě, že se situace nezhorší, trvat několik dnů. Předpověď počasí ale moc příznivě nevypadá, jsou tu  hlášeny další silné přeháňky,“ řekl vedoucí regionální záchranné služby Patrick Heyraud.

Záchranáři proto zůstávají stále v pohotovosti. Ze severovýchodu Španělska hrozí další silné bouřky a přívalové deště. Právě tady už v jejich důsledku zemřela jedna žena a další dva lidé jsou pohřešováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám