Hlavní obsah

Kolumbie zahájila historické rozhovory s povstalci z FARC

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Vyjednavači kolumbijské vlády ve čtvrtek v hotelu Hurdalsjoen u norského hlavního města Oslo po deseti letech obnovili přímé rozhovory o míru s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Konflikt vlády s FARC trvá půl století a vyžádal si přes sto tisíc mrtvých.

Foto: ČTK/AP

Šéf levicových povstalců FARC Iván Márquez

Článek

„Tento proces staví na jiných, které se udály už v únoru,“ upozornil hlavní vládní vyjednavač Humberto de la Calle na skutečnost, že pro přímé rozhovory se dlouho připravovalo zázemí. Dodal, že vláda je v otázce úspěchu jednání „zdrženlivě optimistická“.

V podobném duchu hovořil i velitel FARC Iván Márquez. „Přicházíme s mírovou ratolestí,“ řekl a doplnil, že povstalcům jde o trvalý mír, pro jehož dosažení je ale třeba v Kolumbii přijmout „širší sociální a ekonomické reformy“.

Foto: ČTK/AP

Vyjednavači kolumbijské vlády

Rozhovory mají podle agentury Reuters vést k ukončení ozbrojeného konfliktu a k dohodám o pozemkové reformě, garancích pro politickou opozici a občanskou účast na veřejném životě, dohodě o právech obětí bojů a ujednání o ukončení účasti FARC na obchodě s drogami.

Právě pozemková reforma byla jednou z příčin začátku revolty FARC v 60. letech minulého století. Povstalci tvrdí, že většinu půdy si přisvojili „teroristé vystupující jménem státu“.

Vyjednávání by měla trvat měsíc a v polovině listopadu se přesunou na Kubu. Norští a kubánští diplomaté sehrají roli zprostředkovatelů.

Obě strany se v minulosti už třikrát pokusily o smíření. Rozhovory skončily neúspěchem naposledy v roce 2002. Od té doby utrpěla FARC citelné ztráty, zejména smrtí hned několika svých velitelů. Odhaduje se, že FARC mají nyní 8000 bojovníků oproti 16 000 v roce 2001.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám