Hlavní obsah

V Rusku vznikne památník obětem táborů Gulag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady se rozhodly upravit a přeměnit na památkový komplex jeden z největších táborů stalinského systému Gulag na severu evropské části země. Podle agentury ITAR-TASS se tábor s označením Lokčimlag stane jedním z prvních podobných památníků v zemi, přestože od pádu komunismu v Rusku už uplynulo 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Stalinův režim poslal do Gulagu milióny lidí.

Článek

Vybudovat nové pamětní místo se rozhodly úřady Republiky Komi, kde od 30. do 50. let minulého století existovalo několik koncentračních táborů pro "nepřátele lidu". Stalinův režim tam posílal osoby označované za vesnické kulaky či buržoazní nacionalisty, duchovní nebo bývalé bělogvardějce.

Komplex má vzniknout nedaleko obce Adžerom, kde byl v letech 1937 až 1940 velký dřevozpracující závod využívající vězeňské pracovní síly. Části tábora se podle agentury dodnes poměrně dobře zachovaly, do některých baráků se prý dokonce nastěhovali místní lidé.

Součástí památníku má být deset zjištěných hřbitovů, jámy, u nichž dozorci stříleli odsouzence do týla, velitelský dům a vězeňský lazaret. Z republikového rozpočtu už prezident Komi Vjačeslav Gajzer uvolnil na vybudování komplexu tři milióny rublů (1,9 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám