Hlavní obsah

Za toxický kal hrozí šéfům maďarské hliníkárny 10 let za mřížemi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku v pondělí začal proces s 15 zaměstnanci hliníkárny ve městě Ajka, z níž 4. října 2010 uniklo obrovské množství toxického kalu, který byl příčinou úmrtí deseti lidí. Prokurátor žádá pro všechny obviněné nepodmíněný trest v délce pět až deset let.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Zničený most v Kolontáru

Článek

Před městským soudem ve Veszprému se vedoucí zaměstnanci hliníkárny zodpovídají z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Je mezi nimi také generální ředitel podniku Zoltán Bakonyi.

Foto: MTI

Soud s vedením maďarské hliníkárny

Prokurátor v úvodu přečetl 91stránkovou obžalobu. Pracovníci hliníkárny byli obviněni také ze zanedbání svých povinností, způsobení materiálních škod, ohrožení veřejnosti a poškození životního prostředí.

Podle obvinění před katastrofou nereagovali na upozornění přístrojů, které hodinu před katastrofou signalizovaly nebezpečí. Po protržení hráze neupozornili na nebezpečí obyvatele ani úřady a nepodíleli se ani na záchranných pracích.

Podle expertů bylo v odkalovací nádrži hliníkárny v čase katastrofy dvojnásobné množství vody, než povolovaly předpisy. Výše kalu a vody dosahovala až 24 metrů. Kdyby v odkalovací nádrži bylo pouze povolené množství vody, ničivá vlna by k obytným domům nedosáhla.

Čtvrtého října 2010 se protrhla hráz odkalovací nádrže a vlna toxického červeného kalu zničila desítky domů ve městech Kolontár a Devecser. Jedovatá látka se dostala až do vzdálenosti 18 kilometrů. O život přišlo deset osob, dalších 226 bylo zraněno. Bylo kontaminováno přes 800 hektarů půdy a v potoce Torna a v řece Marcal byl zničen veškerý život. Jednalo se o nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám