Hlavní obsah

Následky otravy metanolem se mohou objevit až po letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pacientů, kteří se z otravy metylalkoholem dostanou bez následků, se mohou zdravotní problémy objevit později. Ukázala to studie z Estonska, která šest let po tamní metanolové epidemii zkoumala zdravotní stav osob, jež vypití jedovatého alkoholu přežily.

Foto: Slezská nemocnice Opava

Čtyřiatřicetiletý Tomáš ležel po vypití závadného alkoholu ve vážném stavu ve Slezské nemocnici v Opavě.

Článek

Metanolem se v září 2001 otrávilo v Estonsku 154 lidí, z nichž 68 zemřelo. Tři pětiny z přeživších neměly žádné následky. Odborníci stav těch, kteří otravu překonali, zkoumali po šesti letech v roce 2007. Do té doby zemřelo 26 přeživších, tedy skoro třetina.

"Devatenáct z nich v roce 2001 bylo bez následků," uvádí zpráva. U řady lidí, kteří se z otravy původně dostali bez obtíží, se pak následky projevily až po čase. Nejčastěji to byly problémy se zrakem, ale i potíže neurologického charakteru.

U těch, kteří měli poškozené zdraví už v roce 2001, následky, které se projevily hned, přetrvaly. Většinou šlo o poškození mozku a zraku.

V Estonsku se otrávili lidé nápoji vyrobenými z metylalkoholu z otrávených sudů.

Zkušenosti má i Norsko, kde metanolová epidemie začala v září 2002. Do konce roku 2004 úřady zaznamenaly 59 otrávených, z nichž 17 zemřelo. Hospitalizováno bylo 51 lidí, tři čtvrtiny z nich přežily bez následků, desetina následky měla. Pacienty nejčastěji trápily potíže se zrakem. Objevily se u nich i poruchy trávicího ústrojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám